Hammerfest1

Skrikende behov for arbeidsfolk i nord

En bedriftsundersøkelse i regi av Nav viser at Finnmark har behov for et par tusen nye ansatte i året som kommer. 34 prosent av bedriftene sliter med å rekruttere kvalifisert arbeidskraft.

Publisert

Arbeidsledigheten i Finnmark er rekordlav. Det er de største byene som Hammerfest, Alta og Kirkenes som sliter mest med å få tak i kvalifisert arbeidskraft.

Dette gjelder spesielt innen eiendomsdrift og forretningsmessig tjenesteyting, bygg og anleggsvirksomhet og helse og sosialtjenester.

Utfordring i et stramt arbeidsmarked

I følge svarene fra de 515 virksomhetene er det blant annet behov for sykepleiere, vernepleiere, tømrere, rørleggere, VVS montører og elektrikere. Behovet for arbeidskraft er estimert til 1975 personer i årets bedriftsundersøkelse.

Eva-Lill J. Margit i NAV Finnmark.

– Det at flere virksomheter ønsker å rekruttere nye ansatte kan bli en utfordring i det stramme arbeidsmarkedet som vi har her i Finnmark, sier avdelingsdirektør Eva Lill J. Margit i Nav Finnmark.

16 prosent av virksomhetene svarer at de har så store rekrutteringsproblemer at de har færre ansatte enn de ellers vil ha hatt.

Historisk lavt nivå

Ledighetstallene for mai viser at Finnmark har en arbeidsledighet på 2,8 prosent. Det tilsvarer 1 073 arbeidsledige i fylket.

– Det begynner å bli historisk lavt. Vi har enkelte distrikter som Sør-Varanger, Hammerfest og Alta som har veldig lav arbeidsledighet. Men det er lokale forskjeller. Områder som Vardø og Kautokeino sliter fortsatt med høy ledighet, sier hun.

Medvind i robuste næringer

Finanskrisen har ikke berørt Finnmark i samme grad som mer sentrale strøk i Norge.

– Vi har en stor offentlig sektor som fungerer som en buffer når man ellers i samfunnet opplever nedgangstider, dermed har vi hatt et relativt stabilt arbeidsmarked hele tiden, sier Eva-Lill J. Margit.

Hun påpeker at det i tillegg til olje- og gassutviklingen også går veldig bra med de mer robuste og tradisjonelle næringene som fiskeri og mineralutvikling. Den samlede økte aktiviteten i landsdelen er med på å presse et arbeidsmarked som i utgangspunktet ikke var preget av en veldig høy ledighet.

Større mobilitet

For å rekruttere nok arbeidskraft til Finnmark jobber Nav på flere plan. De forsøker blant annet å få folk til å bli dag- eller ukependlere. Dette gjelder arbeidstakere både fra Finnmark og fra resten av Norge.

– Vi tvinger ingen til å flytte, men dersom en person får tilbud om jobb og takker nei uten en tungtveiende grunn, så kan det få konsekvenser i form av at de for eksempel mister dagpengene, sier hun.

En person som melder seg arbeidsledig og mottar dagpenger må svare på om vedkommende er villig til å ta en hvilken som helst jobb hvor som helst i landet. Selv om dette er en av forutsetningene for å motta dagpenger forsøker de å ta individuelle hensyn.

– Det betyr at dersom du har tungtveiende grunner for kun å være lokal arbeidssøker så blir det hensyntatt. Eksempelvis kan det gjelde for enslige forsørgere eller personer som har et en større omsorgsrolle der de er bosatt, forklarer hun.

Arbeidskraft fra utlandet

Når arbeidskraften fra Norge ikke dekker opp behovet hentes utenlandsk arbeidskraft inn.

– I Kirkenes har vi fått til en enklere ordning med grensepassering inn og ut av Russland. I tillegg har vi arbeidskraft fra Sverige, Finland og folk fra Øst-Europa. Disse dekker blant annet opp for behov innen bygg og anlegg, helse og sosial og turisme og servicenæringen og fiskeindustrien.

Lokker med gode stillinger

Nav ønsker ikke å overtolke resultatene av den ferske bedriftsundersøkelsen. På bakgrunn av tall, utvikling og endringer i arbeidsmarkedet gjør de sine egne analyser.

– Våre prognoser understøttes av denne undersøkelsen. Vi tror at denne problemstillingen vil bli større i årene fremover. Vi vet at mange flytter sørover på grunn av godt arbeidsmarked, og vi må derfor belage oss på å leve med denne utfordringen en stund. Derfor gjør vi det vi kan for å få folk til å komme tilbake til fylket, og for å få tak i kvalifisert personell til bedriftene i Finnmark, sier hun til Ledernett.

Eva-Lill Margit legger til at fylket ofte kan skilte med gode stillinger for de som våger å la seg friste av det vår nordligste landsdel har å by på.

– I Finnmark er det mulig å få noen gode erfaringer fra arbeidslivet som du kanskje ellers måtte ha ventet i mange år for å få lengre syd i landet, sier hun avslutningsvis.

Powered by Labrador CMS