Dansk flagg cb602140

Ledigheten eksploderer i Danmark

København:Hver femte bedrift befinner seg på kanten av konkurs og ledigheten har gått til himmels i enkelte deler av landet. 

Publisert

- Status er at Danmarks fem største samhandelspartnere - Tyskland, Sverige, Storbritannia, Norge og USA - alle har iverksatt økonomiske hjelpepakker, mens den danske regjeringen ikke har gjort annet enn å komme bankene til unnsetning. Man blir bekymret over statsministerens bakkekontakt, skriver avisen Politiken på lederplass onsdag.

Les også:Jyske Bank overveier bankpakke

Konkursras

" - Vi har ikke sett en så kraftig stigning i antallet konkurser og så mange nødlidende bedrifter på mange år, og har langt fra merket det siste til krisen, vurderer kreditt- og analysefirmaet Experian.Bare Spania har opplevd en større stigningsrad i antallet konkurser enn Danmark - som er verre rammet enn for eksempel USA og Storbritannia, opplyser det internasjonale kredittforsikringsfirmaet Astradius.

Les også: Konkurser varsler jobbtap på 60.000

Ledighet økt med 140 prosent

"Verst står det til i Danmarks utkantområder, som strekker seg fra Nordvest-Jylland over de sørlige øyene til Bornholm. Her har ledigheten vokst med gjennomsnittlig 140 prosent siden juli i fjor.Tirsdag ble 860 slakteriarbeidere på tre slakterier i den vestjyske delen sagt opp, og gjorde dermed allerede 3Fs statistikk foreldet. Ifølge fødevareforbundet NFF skyldes oppsigelsene i slakteriene først og fremst at stadig flere griser sendes til slakting i Tyskland.

Krise på linje med 1970 tallet

- Vi står overfor en økonomisk krise av historiske dimensjoner. Mye tyder på at vi skal tilbake til 1970-tallet for å finne tilsvarende nedgang - og om krisen utvikler seg ytterligere, kan det være at vi skal kikke enda lenger tilbake i historiebøkene, uttaler Steen Bocian, sjeføkonom i Danmarks største bank, Danske Bank.

Redningspakke på 36 milliarder

Sosialdemokratene lanserte tirsdag en redningspakke til 36 milliarder kroner over tre år som skal skaffe 42.000 arbeidsplasser.- Krisen har historisk omfang. Vi er nødt til å sammenligne med 1930-åras krise og den voldsomme ekspansjonen av landets økonomi man foretok etter 2. verdenskrig. Derfor er det bruk for en historisk vekstplan, sier den sosialdemokratiske partilederen Helle Thorning-Schmidt.

Les også: Dansk krisepakke

Omfangsrik pakke"

Forslaget innebærer blant annet statslån til næringslivet, fremskynding av en rekke offentlige investeringer i vedlikehold, energisparing og infrastruktur, og nye tilbud om omskoling og etterutdanning til folk som mister jobben. Samtidig har kommunene planene og pengene parat til storstilte vedlikeholdsprosjekter, mens tusenvis av håndverkere går ledige. Regjeringen holder kommunene i kort lenke når det gjelder økonomiske aktiviteter, mens sosialdemokratene vil slippe kommunene fri.

Feilvurderer størrelsen på krisen

- Både regjeringen og flere økonomer har feilvurdert omfanget av krisen. Om vi utsetter beslutningen, så er det for sent å trå til. Den ideologiske forskjellen mellom oss og regjeringen er at de først ønsker å se ledigheten stige før de handler. Vi ønsker å bremse krisen før ledigheten biter seg fast. Jeg mener at statsministeren svikter de ledige når han nøler med å komme i gang med en vekstplan, sier den sosialdemokratiske partilederen Helle Thorning-Schmidt.

(Kilde:frifagbevegelse.no)

Les hele saken her.

"
Powered by Labrador CMS