En fersk analyse av teksten i stillingsannonser på FINN viser at egenskaper som "lagspiller" og "løsningsorientert" etterspørres i større grad.

Jakter på lagspillere med omstillingsvilje

Fem egenskaper skiller seg ut som spesielt attraktive for arbeidsgivere som er på jakt etter nye medarbeidere.

Christopher Ringvold er jobbanalytiker og produktdirektør på FINN jobb.

Disse egenskapene er særlig ettertraktet i et utfordrende arbeidsmarked preget av korona og økonomisk uro, viser fersk analyse av stillingsutlysninger på FINN jobb.

Fremtidens arbeidsmarked er usikkert og foreløpig ukjent terreng for mange. I en undersøkelse gjennomført av Opinion på oppdrag fra FINN jobb*, kommer det frem at 54 prosent av arbeidstakerne opplever at arbeidsplassen er negativt påvirket av koronaepidemien. 44 prosent av disse tror også at arbeidsplassen deres vil være negativt påvirket i opptil et halvt år etter koronakrisen.

- Antall søk som gjøres på FINN jobb de siste ukene reflekterer at det er mange arbeidstakere som er usikre og derfor vil holde seg orientert i markedet, sier Christopher Ringvold, jobbanalytiker og produktdirektør for FINN jobb.

Koronakrisen påvirker også rekrutteringsprosessene, og hvilke egenskaper som er viktig blant ansatte fremover.

Ifølge Ringvold viser fersk innsikt at virksomhetene i større grad jakter ansatte med gode samarbeidsevner, omstillingsvilje og handlekraft til å møte krevende tider.

Fem av egenskapene

FINN jobb har gjennomført en analyse av stillingsannonser publisert i tidsperioden 12. mars til 12. april i år sammenlignet med samme periode i fjor.

Denne viser at det er spesielt fem egenskaper som har økt fokus blant arbeidsgivere som søker ansatte i denne perioden:

  • Lagspiller etterspørres 64 prosent oftere
  • Løsningsorientert etterspørres 59 prosent oftere
  • Inkluderende etterspørres 46 prosent oftere
  • Nysgjerrig etterspørres 40 prosent oftere
  • Utadvendt etterspørres 12 prosent oftere

- Vi ser at arbeidsgivere i økende grad er opptatt av de personlige egenskapene til kandidaten. De er på jakt etter tilpasningsdyktige kandidater som kan stå i endring. Vi vet ikke hvordan fremtidens jobbmarked vil se ut, men de siste årene har vi sett at virksomheter har et stort fokus på omstilling- og endringsvilje blant potensielt nye kolleger, sier Ringvold i FINN.

Særlig “lagspillere” er ettertraktet i arbeidsmarkedet akkurat nå, og i perioden 12. mars til 12. april økte bruken av ordet i stillingsannonsene med hele 64 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

- Innovasjon og videreutvikling, som blir spesielt viktig for mange bedrifter nå fremover, skjer ikke i et vakuum. Vi må samarbeide på tvers av fag og bakgrunn for å lage nye og vinnende konsepter. Virksomheter kommer til å legge mye vekt på å bygge gode team som klarer å skape, utvikle og gjennomføre sammen. Det stiller krav til samarbeid blant de ansatte - og dette er nok en grunn til at flere søker seg sterke lagspillere nå, sier Ringvold.

- Ikke lett å studere seg til

Analysen av annonsene viser også at stillingsutlysninger som etterspør løsningsorienterte kandidater har økt med 59 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

- Til tross for at vi fortsatt står midt i koronakrisen, er det stor aktivitet blant jobbsøkerne. For disse kan det være høyst relevant å vite at kandidater som kan vise til at de er løsningsorienterte vil være særlig attraktive i dagens - og fremtidens arbeidsmarked. Det er tydelig gjennom utlysningstekstene i jobbannonsene, sier Ringvold.

Også personlige egenskaper som nysgjerrig, utadvendt og inkluderende etterspørres i økende grad av arbeidsgiverne nå.- Egenskapene som nå i større grad etterspørres i stillingsannonsene er ikke like lett å studere seg til. Vinnerne i arbeidsmarkedet blir dem som spiller andre gode, viser handlekraft og tenker alternative løsninger, og generelt viser en inkluderende holdning overfor arbeidsplassen, kollegene og samfunnet, sier Ringvold.

*Om spørreundersøkelsen for FINN jobb: Undersøkelsen er utført av FINN jobb i samarbeid med Opinion mellom 30. mars og 1. april blant et landsrepresentativt utvalg av den yrkesaktive befolkningen.

(FINN Jobb/NTB Kommunikasjon)

Powered by Labrador CMS