(Ill.foto: Colourbox)

Uføretrygdede jobber ikke mere

NYHET: Det skulle bli enklere og mer attraktivt å kombinere arbeid og uføretrygd. Men mottakerne av uføretrygd begynte ikke å jobbe mer etter reformen ble innført melder forskning.no.

Publisert

Den 1. januar i 2015 kom reformen som skulle gjøre det lettere å kombinere arbeid og trygd. Nå har forskerne ved Fafo oppsummert hvordan det gikk det første halve året.

Resultatet visere minimale endringer i yrkesaktiviteten blant uføre etter at reformen trådte i kraft. Forskerne forklarer det delvis med at regelendringene langt fra hadde nådd ut og blitt forstått, men også det at de uføre også har en dårlig helse og redusert arbeidsevne.

Fafo-forsker Roy A. Nielsen uttalte under lanseringen av rapporten at når ikke en gang NAV og Skattedirektoratet klarer å finne ut hvordan dette vil slå ut for den enkelte, er det vanskelig for den uføre selv å fullt ut skjønne regelverket. Rapporten er skrevet sammen med kollega Magne Bråthen.

Reformen er et viktig grep for å øke sysselsettingen blant uføre. Men noen må være interessert i å ta denne arbeidskraften i bruk, påpekte Knut Røed da han kommenterte rapporten.

Han tror at uten at det blir gjort noe med arbeidsgiversiden, vil virkningene av reformen bli begrenset. Det må gjøres et mer systematisk arbeid for å tilrettelegge og gjøre det mulig for uføre å kombinere arbeid og trygd.

Les hele saken på forskning.no

Powered by Labrador CMS