Arbeidsmiljø-og-fedme
Arbeidsmiljø-og-fedme

Fedmeoperasjoner gir mindre hjerteinfarkt

En ny svensk studie viser at personer som er fedmeopperert reduserer risikoen for slag og hjerteinfarkt med 30 prosent. Best effekt har de som før operasjonen har et høyt insulinnivå i kroppen.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

I 2011 ble rundt 10 000 svensker fedmeopperert. En studie fra Sahlgrenska akademiet viser at personer som gjennomgår en slik operasjon minsker risikoen md hjerteinfarkt og slaganfall med hele 30 prosent.

Swedish Obese Subjects, SOS, er en av verdens største studier på fedme og tilhørende helseeffekter. Den nye rapporten som ble publisert i januar, viser at en fedmeoperasjon er like effektiv mot hjerte og karsykdommer uansett grad av fedme.

– Fedmekirurgi fungerer like godt på de som lider av mye eller lite fedme. De personer som har størst nytte av en slik operasjon er de som har høye insulinnivåer før operasjonen, sier Lars Sjöström, forsker ved Sahlgrenska akademiet.

For øyeblikket er det graden av overvekt som avgjør om en person får tilbud om en fedmeoperasjon. - Hvis målsettingen skal være å velge ut pasienter som har størst utbytte av en slik operasjon så bør pasienter utvelges ut i fra et metabolsk ståsted, eksempelvis høyt inslinnivå eller blodsukker, sier Sjöström.

(pressemelding)

Powered by Labrador CMS