pensjon.jpg

4 av 5 sjekker ikke pensjon ved jobbytte

God lønn gir ikke nødvendigvis god pensjon. Kun én av fem forhører seg om pensjonssparing når de bytter jobb. Det kan få store konsekvenser.

Publisert

Ill. foto: Colourbox.

En ny undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Storebrand viser at høytlønnede er mer bevisste på hvilke pensjonsavtaler de får i forbindelse med jobbskifte, enn arbeidstakere lengre ned på lønnsstigen.

Uavhengig av inntekt er det på landsbasis kun én av fem som spør om pensjonssparing i forbindelse med jobbytte.

Dobbelt så mange med inntekt over 500 000 kroner er bevisst pensjonsavtalen på den nye arbeidsplassen som de med inntekt under 500 000 kroner.

Undersøkelsen avdekker at menn i ansettelsesprosesser er noe mer bevisst sine forventninger til pensjon enn det kvinner er.

Heftige konsekvenser

– Selv om du er ansatt et sted med svært god pensjonsordning, vil du likevel kunne oppleve at inntekten din blir nærmest halvert den dagen du går av med pensjon. Dette er heftig, sier forbrukerøkonom i Storebrand, Knut Dyre Haug om konsekvensene knyttet til den nye pensjonsreformen.

Derfor mener Dyre Haug det er viktig å være bevisst pensjonsavtalene ved et eventuelt jobbytte. Man bør også sjekke hvilke uføreforsikringer bedriften tilbyr de ansatte. Her er det store forskjeller fra bedrift til bedrift. Over en halv million arbeidstagere i privat sektor er uten uføreforsikring på arbeidsplassen.

Ifølge undersøkelsen får én av tre som bytter jobb bedre pensjonsbetingelser i den nye jobben, mens halvparten av de spurte opprettholder samme sparenivå som fra forrige arbeidsplass.

For høytlønnede arbeidstakere kan den økonomiske overgangen til pensjonisttilværelsen bli stor dersom en ikke forbereder seg godt.

Muligheter avhengig av kompetanse

HR-direktør i Manpower, Thor Simonsen, tror de fleste arbeidsgivere synes det er administrativt krevende å forhandle om pensjon på individuelt nivå.

Han mener imidlertid det er annerledes om du innehar en helt unik kompetanse.

– Det er stort sett kollektive ordninger som gjelder i Norge. Men hvis du har en kompetanse som bedriften ikke finner andre steder, sitter du med en makt som gjør at du kan stille mer spesielle og individuelle krav, sier Simonsen.

– Toppsjefer har en helt annen forhandlingsposisjon enn den jevne arbeidstaker. Der vil bedriftene sannsynligvis strekke seg langt når de mener de har funnet rett person for stillingen, mener Simonsen.

(Pressenytt)

Powered by Labrador CMS