familien-på-sjøen.jpg

- Hele familien må inkluderes

Det er ikke fremmede kulturer og et annerledes klima som er den største utfordringen for utestasjonerte; det er hverdagen.

Publisert

De aller fleste utestasjonerte i Hydro jobber i Qatr, men også i Singapore, Malaysia, Australia, Brasil og flere andre land. Harriet Lonkemoen er leder for utestasjoneringstjenesten i Hydro. (Foto: Ole Alvik)

Hydro er en av de norske virksomhetene som har flest ansatte stasjonert i utlandet. De siste årene er det Qatar som tar imot de aller fleste Hydro-folkene.

Konsernet har samarbeidet med myndighetene om bygging av fabrikker for produksjon av kunstgjødsel (Qafco) og aluminium (Qatalum). De aller fleste nordmennene som jobber der er operatører fra anleggene i Årdal, Høyanger, Sunndal og Karmøy.

Spennende arbeidserfaring

I Qatar jobber de med opplæring og overføring av kompetanse til lokalt ansatte. De fleste er ute i 2 – 3 år før de vender tilbake til Norge og de aller fleste har familien med.

– Interessen for å reise ut har vært stor. Jeg tror de fleste reiser ut fordi de ser på det som en spennende opplevelse. Operatørene er en yrkesgruppe som tidligere ikke har hatt store muligheter til å bli utestasjonert før vi begynte å bemanne anlegget i Qatar, forteller Harriet Lonkemoen som er leder for utestasjoneringstjenesten i Hydro.

Familien må lykkes

Qatar består for det meste av halvørken. Det høyeste punktet er 103 meter over havet og vegetasjonen er stort sett begrenset til små områder med krattskog.

Veldig annerledes enn vestlandske fjorder med andre ord. Men det er ikke klimaet eller topografien som er den største utfordringen. Ikke det å leve i en annen kultur heller. Det er når den første begeistringen over alt som er nytt og annerledes har lagt seg at de møter utfordringene.

Nære venner er langt unna, barna begynner i ny skole, den utestasjonerte begynner i ny jobb og medfølgende ektefelle, ja, hva begynner egentlig den med?

– Ja, det kan være en stor overgang. Ektefellen, som hos oss vanligvis er konen, har ofte hatt sin egen karriere hjemme i Norge. I Qatar får de mye mer fritid enn de er vant til. Mange velger å ta etterutdanning blant annet via nettstudier, og Hydro gir støtte til etterutdanning og kurs. Vi tegner også en pensjonsforsikring for bortfall av pensjonspoeng i folketrygden. Men det viktigste er nok at hele familien er godt forberedt og mentalt innstilt på utenlandsoppholdet. At familien har det bra er viktig for at oppholdet skal bli vellykket, sier Harriet Lonkemoen.

Ifølge en NHO-rapport fra 2008, “Internasjonalisering, rekruttering og mangfold”, er den store majoriteten av nordmenn som er stasjonert i utlandet gifte menn i alderen 30 – 50 år. Bare åtte prosent er gifte kvinner.

Utreisekurs

Hydro har sendt mange ansatte til Qatar, og har derfor kunnet arrangere egne forberedelseskurs; ”Nytt liv i Qatar”. Hele familien deltar på disse 2-dagers kursene. Det er et eget opplegg for barna.

– På kurset får de informasjon om landet de skal til, kulturell forståelse, praktiske forhold, skoletilbud etc. Det blir også diskutert mye rundt hvilke forventninger man har og hvordan det blir å bosette seg i et nytt land. Det viktigste er å forberede dem mentalt på hverdagen, sier Lonkemoen.

Både de ansatte og ektefellene får tilbud om å besøke landet før utestasjoneringen. Dermed får de mulighet til å gjøre seg kjent med stedet, se boligområdet, besøke barnas skoler og danne seg et mer realistisk inntrykk av hva de går til.

Ganske sikkert får de også svar på spørsmål som de kanskje hadde glemt å stille på forhånd, som for eksempel: Får man kjøpt snus i Qatar?

HR-avdeling med utvidet ansvar

Einar Kristofferen i Hydro.

– Vareutvalget er utrolig rikt, men snus og geitost må importeres, forteller Einar Kristoffersen, som jobber i HR-avdelingen til Hydro i Porsgrunn. Han kom nylig tilbake fra Qatar etter å ha jobbet halvannet år som HR-rådgiver ved Qatalum-anlegget.

– Vi var ca. 25 ansatte på avdelingen, som blant annet jobbet med rekruttering, oppholds- og arbeidstillatelser samt andre oppgaver som normalt tilligger en HR-avdeling, forteller han.

Som HR-rådgiver kommer man tett på de ansatte og deres familier. Arbeidsoppgavene strekker seg langt utover det man anser som normalt for en HR-avdeling hjemme i Norge.

– Vi må legge alt til rette for de som flytter nedover. Det er på en måte bedriften som langt på vei driver lokalsamfunnet. Som HR-rådgiver skal du følge opp at familiene tilpasser seg og har det bra. I tillegg blir det en del ”brannslukking” for å få ting til å fungere. Det er alt fra å hjelpe en familie som har mistet tv-signalet til mer alvorlige problemer på grunn av språk-og kulturforskjeller. Du har på en måte en HR jobb 24 timer i døgnet, men det er også en jobb som er veldig interessant, forteller Kristoffersen.

Familieliv skaper trygge rammer

Kristoffersen synes ikke at det er en ulempe å ta med familien på jobb i utlandet. Han mener det er tvert imot.

– Det gir mer ro rundt situasjonen. Men de ansatte har krevende jobber og de arbeider veldig mye i perioder. Derfor må vi i HR legge til rette slik at familien trives i det daglige. Hvis familien ikke har det bra, så fungerer heller ikke de ansatte godt i jobben, forteller han.

Hydro forsøker å skaffe jobb til medfølgende ektefeller som ønsker det.

– 60 – 70 prosent av de ansatte har med familien på utestasjoneringen. På det meste har vi hatt ca. 250 familier i Qatar. Jeg antar at ti prosent av ektefellene får jobb. Mange av dem jobber i en av de tre norske barnehagene, noen på skolen og en del jobber også i administrasjonen.

Hvordan takler barna å bli med foreldrene på utestasjoneringen?

– Min erfaring er at den overgangen går veldig bra i Qatar. Det er klart at det er individuelle forskjeller og at enkelte sliter, men i og med at vi har norsk skole og et stort norsk miljø, så blir det enklere. Andre steder i verden kan det nok være tøffere for barn, for eksempel hvis de må begynne i et helt nytt skolesystem og med et nytt språk. Overgangen blir generelt sett også vanskeligere jo eldre de blir.

Hva legger dere størst vekt på når dere rekrutterer til en utestasjonering?

– Både faglig dyktighet og språkkunnskaper er viktig, samt personlig egnethet. Personlig egnethet omfatter både den ansatte og familien som helhet. Det hender vi anbefaler en familie å ikke reise ut, forteller Kristoffersen.

Les også: Norske fremmedarbeidere i Qatar

Powered by Labrador CMS