colourbox_penger_kalkulator

Lønnen til 800 000 ansatte er offentlig

Datatilsynet har konkludert med at lønnen til offentlige ansatte er informasjon som alle kan få innsyn i. Det betyr at hvem som helst kan sjekke hvor mye de tjener, og hvor mye de betaler i skatt.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

Datatilsynet har i en dialog med Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) konkludert med at en lønnslipp i utgangpunktet er offentlig informasjon.

I praksis betyr det at det ikke stilles krav til at den som ber om innsyn må være navngitt eller gi forklaring for hva informasjonen skal brukes til, melder nettstedet digi.no.

Men det er riktignok ikke all informasjon du har krav på å få utlevert. Bidragstrekk, kontonummer eller andre taushetsbelagte opplysninger får du ikke tilgang på.

Datatilsynet anbefaler at lønn- og skattesummen blir listet opp i stedet for å utlevere hele lønnslippen.

– Offentlighetsloven har sin bakgrunn fra 1970-tallet og da fantes ikke de samme mulighetene til masseinnhøsting og videredistribusjon som i dag, sier Ove Skåra i Datatilsynet til digi.no

Han sier videre at de ønsker velkommen en debatt om hvordan ny teknologi vil måtte påvirke hvordan vi omgir oss med personopplysninger og offentlig informasjon i fremtiden.

Les hele saken på digi.no.

Powered by Labrador CMS