colourbox_kvinne sjef

Like karrieremuligheter i 2014

Siden 1996 har forskningsfirmaet Nyckeltalstinstitutet i Sverige målt karrieremuligheter for menn og kvinner. Nå kommer rapporten som viser en dramatisk utvikling i positiv retning.

Publisert

Kvinner og menn kan ha like muligheter til å bli sjef så tidlig som i 2014 viser en ny svensk rapport. (Ill.foto: Colourbox)

– Da målingene startet var det knapt halvparten så mange kvinnelige ledere som det burde være. I dag ser tallene langt lysere ut og fortsetter utviklingen i samme takt har kvinner og menn like muligheter til å bli sjef i 2014, sier Bino Catasús, professor ved Stockholms Universitet.

Nyckeltalsinstitutet foretar systematiske målinger knyttet til personaløkonomiske nøkkeltall i rundt 200 svenske kommuner, fylke, stat og private bedrifter med over 100 ansatte. Dataene er hentet direkte fra virksomhetenes egne systemer.

Les også: Kjønn avgjør ikke lederstil

Kjønnsbalanse

I årets rapport er det særlig karrieremulighetstallene som er interessante. Tallene bygger på vurderingen i en organisasjon om hvorvidt kvinner og menn har like karrieremuligheter, i dette tilfellet å bli sjef. Her bør kjønnsstrukturen blant ledere gjenspeile kjønnsstrukturen av de sysselsatte.

Som et illustrerende eksempel vil dette bety at en organisasjon der 80 prosent av alle ansatte er kvinner, så skal 80 prosent av alle ledere værer kvinner. Dersom 80 prosent av de ansatte er menn betyr det at 80 prosent av lederne bør være menn.

Les også: Kvinner stanger i glasstaket

Økning på 75 prosent

Ved verdien 1 har kvinner og menn samme sjefsrepresentasjon som kjønnsfordelingen blant de ansatte. Da målingene startet var nøkkeltallet for kvinner på 0,49, nå er tallet på 0,85. Det tilsvarer en økning på 75 prosent. Fortsetter denne utviklingen vil kvinner og menn ha samme karrieremuligheter så tidlig som i 2014

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken.

"
Powered by Labrador CMS