Rokf_Wilhelmsen Aktiv kapital.jpg

Permitterte får betalingsproblemer

Flere hundre ansatte i norske bedrifter blir permittert i måneden som kommer. For mange innebærer det kraftig redusert inntekt, mange vil få vansker med å betale regninger.

Publisert

Bildetekst her...

Listen over bedrifter som permitterer ansatte er lang.

Ved Hydro Sunndal må 160 ut, 210 ved Scana Steel i Stavanger, nær 200 i Relacom, 95 ved North Cape Minerals i Alta. Innen 1. mai er 250 arbeidere på papirfabrikken Södra på Tofte ute av porten.

10 000 permitterte

Dette er bare noen av bedriftene som nå permitterer. For en måned siden var 10 000 norske arbeidstakere permittert, det dobbelte av på samme tid i fjor.

– Mange tusen nordmenn blir permittert i år, uten å være forberedt på den økonomiske situasjonen de kommer i, sier direktør Rolf Wilhelmsen i Aktiv Kapital.

Kraftig inntektskutt

For mange er det første gang de må leve på dagpenger fra NAV. Pengene utgjør 62,4 prosent av ordinær lønn, med et tak på 6G.

– Det betyr at dagpenger maksimalt kan gi brutto 263 000 kroner i året. For mange permitterte reduseres dermed månedlig lønnsutbetaling med rundt 10 000 kroner, sier Wilhelmsen.

Viktig å ta grep om økonomien

Aktiv Kapital er et av landets største inkassobyråer, og Wilhelmsen vet godt hvordan permitteringer rammer familieøkonomien.

– Det er fullt mulig å komme seg helskinnet gjennom en permitteringsperiode. Men det krever at man gjør noen grep. Viktigst er det å prioritere.

– Sett opp et budsjett. Skaff oversikt over alle inntekter og utgifter. Da oppdager mange at mye penger forsvinner på ting som ikke er absolutt nødvendige, sier han.

Kontakt kreditorene

Hvis permittering eller arbeidsledighet varer i flere måneder og man ikke har en buffer med penger i banken, er det ofte nødvendig å gjøre mer drastiske grep.

– Da er det viktig å ta kontakt med banken for å avtale en avdragsfri periode for boliglån, og heller øke nedbetalingstiden på lånet. Bankene er forståelsesfulle i slike situasjoner, sier Rolf Wilhelmsen.

Også andre kreditorer er samarbeidsvillige.

– Alle som har et ryddig kundeforhold hos oss kan få dele opp betalingen. Men det er viktig at folk tar kontakt før regningen forfaller, sier Jeanne Tjomsland i Fjordkraft.

Har du studielån i Lånekassen, får du utsettelse også her. Kjøpskreditter og kredittkort bør betales ned så raskt som mulig når økonomien blir anstrengt.

Søk om utsettelse

Dersom en regning går til inkasso og man ikke har penger til å betale, bør man ikke stikke hodet i sanden.

– Ta kontakt med inkassoselskapet. Husk at inkassoselskapet skal hjelpe, gi råd og sørge for at man får en betalingsplan som er til å leve med, sier direktør Wilhelmsen .

Powered by Labrador CMS