Bocuse d Or - Norge vant

Nordmenn mest effektiv

I følge en ny undersøkelse utført av FN er nordmenn verdens mest effektive på jobb. Ny teknologi, høy utdanning og en bra arbeidsmoral kan være noe av forklaringen. 

Publisert

Nordmenn liker konkurranse og storkoser seg når de kan trone øverst på pallen. Foto: Morten Holt

Det er ikke noe nytt at nordmenn liker å stå øverst på pallen. Men at vi nå regnes som mest effektiv i arbeidslivet er kanskje nytt for mange. FNs særorganisasjon for arbeidslivet, International Labour Organization (ILO), publiserer annethvert år en oversikt over hvilke land som har høyest arbeidseffektivitet, målt i verdiproduksjon per arbeidstime.

Norge ligger i den siste målingen på førsteplass, med 230,60 kroner verdiskapning per arbeidstime. USA følger med 216,30 kroner per time og Frankrike med 212,90 kroner timen.

Må være lønnsom

- Norske ansatte har mye avansert utstyr og maskiner, i tillegg er lønnsnivået så høyt at bedrifter må være kjempeeffektive for å være lønnsomme, sier Ådne Cappelen, forskningsdirektør i Statistisk Sentralbyrå til Dagsavisen.

Trenger ikke bruke pisken

– Det å yte på jobben oppleves som en plikt i Norge, arbeidsgivere trenger ikke bruke pisken i like stor grad. I tillegg er det et høyt utdanningsnivå, og de fleste har mye ansvar på jobben, så folk får jobbe med det de vil, påpeker Steinar Stjernø, professor i sosialt arbeid og sosialpolitikk ved Høgskolen i Oslo til Tidens Krav.

I følge ekspertene gjør kombinasjonen av høy teknologi og høy utdannig at nordmenn blir mer effektiv på jobb.

Les mer her.

"
Powered by Labrador CMS