Even Hagelien (bredde - nytt)
Even Hagelien (bredde - nytt)

Bemanningsbransjens jubelår

Bemanningsbransjen økte omsetningen med over 30 prosent i fjor. Sterk vekst særlig i flere av de mindre byråene gir større bredde i en bransje som til nå har vært dominert av to-tre store aktører.

Publisert

- Årsaken til veksten er at det har vært gode tider i Norge. Etterspørselen etter arbeidskraft har aldri vært større, det gjelder særlig i bygg- og anleggsbransjen.

Det sier fagsjef Even Hagelien i NHO Service, ifølge det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Les også: Bemanningsbransjen ga 10 000 fast jobb

NHO Service representerer rundt 85 prosent av bemanningsbransjen i Norge, og medlemsbedriftene hadde i fjor en omsetning på 12,5 milliarder kroner. Det er en økning på hele 32,6 prosent fra året før.

Seniorene inn

Nesten 100 000 personer fikk jobb gjennom byråene i 2007. Bemanningsbyråene skaffet arbeid til ekstra mange seniorer i fjor.

- I aldersgruppen over 54 år var det en økning på 26,6 prosent. Det viser at bemanningsbransjen kan spille en viktig rolle når det gjelder å få flere eldre i arbeid, sier Hagelien.

Han opplyser at bransjen gjennom fjoråret har jobbet bevisst for å fange opp denne gruppen.

- Mangelen på arbeidskraft er stor, og det gjelder å legge forholdene til rette slik at samfunnet får tilgang på den arbeidskraftreserven som finnes, sier Hagelien.

Større bredde

De tre største bemanningsbyråene i Norge er Adecco med en markedsandel på 35 prosent, Manpower med 26 prosent og Proffice med 6,6 prosent.

Jobzone (4,3 prosent), med en vekst på hele 59 prosent, har inntatt fjerdeplassen.

- De små bemanningsbyråene har opplevd sterk vekst. Det fører til større bredde i bemanningsbransjen i Norge, sier Even Hagelien.

Det har også kommet flere nye bemanningsbyråer, spesielt innen bygg og anlegg.

Tiltak mot useriøse aktører

Men alt er ikke rosenrødt i bemanningsbransjen.

- De gode tidene har tiltrukket seg flere aktører som ikke følger norsk lov. Vi ser derfor fram til at den varslede registreringsordningen for bemanningsbyråer trer i kraft. Den vil gi bedre oversikt over selskapene i bransjen, sier Hagelien.

Les også: Vil ha strengere kontroll med seg selv

De nye reglene vil trolig gjelde fra slutten av 2008.

Oslo på topp

De fylkene der bemanningsbyråer brukes mest er Oslo, Vestfold, Sør-Trøndelag, Østfold og Rogaland. I Oslo arbeider 2,08 prosent av alle yrkesaktive gjennom bemanningsbyråer.

- Forskjellen er stor mellom Oslo og for eksempel Nordland, hvor bare 0,28 prosent av de yrkesaktive sysselsettes gjennom bemanningsbyråene, sier Even Hagelien.

De fem største yrkesområdene i bemanningsbransjen var i fjor kontor og administrasjon (17 prosent), bygg og anlegg (16 prosent), lager/logistikk/transport (15 prosent), industri og produksjon (11 prosent) og økonomi og regnskap (8 prosent).

Les mer om utviklingstrekkene i bemanningsbransjen i neste nummer av Personal og Ledelse. Klikk her for å abonnere på bladet.

"
Powered by Labrador CMS