plaster_colourbox

Stabilt sykefravær

Sykefraværet har holt seg stabilt fra første kvartal i 2007 til første kvartal i 2008, med en total økning fra 7,3 til 7,4 prosent. Alle fylker bortsett fra Oslo har hatt en økning i sykefraværet.

Publisert

Den totale økningen skyldes i stor grad at påsken var i første kvartal i år, ifølge NAV: At man sjeldnere tar ut ferie som sykmeldt, bidrar til å øke sykefraværsprosenten i ferieperioder.

Sykefraværet økte med 0,4 prosent for menn og 1,3 prosent for kvinner.

Legemeldt opp - egenmeldt ned

Det legemeldte sykefraværet gikk opp med 2,1 prosent i samme periode, og ligger nå på 6,2 prosent. Det egenmeldte fraværet gikk i følge Statistisk sentralbyrå ned fra 1,3 til 1,2 prosent, noe som tilsvarer en relativ nedgang på 3,8 prosent.

I det følgende omtales kun det legemeldte sykefraværet ( i perioden første kvartal 2007 til første kvartal 2008):

Delvis sykmeldt

Andelen med delvis sykmelding er i dag på 18,3 prosent.

Arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie kommenterer dette i en pressemelding:

- Det er ofte mulig å være i arbeid på tross av sykdom, hvis arbeidet blir tilrettelagt. For å få ned sykefraværet, er det viktig at alle involverte parter samarbeider. I fjor ble det gjort lovendringer som sikrer tettere oppfølging av sykmeldte. Fra høsten blir det innført en ny sykemeldingsblankett som legger til rette for enklere kommunikasjon mellom lege/sykmelder, arbeidsgiver og arbeidstake.

Størst økning blant kvinner

Tendensen til større økning i fraværet for de yngste aldersgruppene som vi har sett de siste kvartalene, er ikke lenger framtredende.

Fra første kvartal 2007 til første kvartal 2008 gikk sykefraværet ned med 1,9 prosent for menn i alderen 30 til 34 år.

Størst økning var det blant kvinner i alderen 35-39 år, her var økningen på 6,2 prosent. Hos menn var økningen sterkest i aldersgruppen 40-44 år med 4,8 prosent.

Størst økning i bygg og anlegg

Sykefraværet økte i alle næringer unntatt forretningsmessig tjenesteyting og eiendomsdrift, som hadde en marginal nedgang.

Blant de større næringene var økningen størst i bygge- og anleggsvirksomhet med 5,1 prosent, og i offentlig administrasjon som hadde en økning på 4,0 prosent.

Mindre fravær i Oslo

I løpet av det siste året økte fraværet i alle fylker unntatt Oslo, som hadde en nedgang på 2,7 prosent. Også i Oppland er økningen klart under gjennomsnittet, her økte sykefraværet med 0,4 prosent.

Økningen var størst i Møre og Romsdal med 7,2 prosent og i Nord-Trøndelag med 6,9 prosent.

Les mer om sykefraværet på navs nettsider

(Nav.no)

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS