faksimilessbsysselsetting

Yrkesaktiviteten øker

Antall sysselsatte personer i Norge økte med 40 000 fra august til november i fjor, viser tall fra Arbeidskraftundersøkelsen.

Publisert

Ifølge sesongjusterte tall fra Arbeidskraftundersøkelsen (AKU), økte sysselsettingen med 1,6 prosent iløpet av de tre månedene.

Tallet for august er et gjennomsnitt av tremånedersperioden juli-september, mens novembertallet er et gjennomsnitt av perioden oktober-desember.

Flere arbeidsinnvandrere

Ifølge SSB skyldes veksten i yrkesaktivitet både en generell økning i andelen sysselsatte, og økt arbeidsinnvandring fra nye EU-land i Øst-Europa. Flere arbeidsinnvandrere får nå oppholdstillatelse på mer enn seks måneder, og har derfor blitt regnet med i AKU fra første dag.

Uendret arbeidsløshet

Mens sysselsettingen økte, viser de sesongjusterte tallene at arbeidsløsheten i samme periode holdt seg uendret, på 2,5 prosent av arbeidsstyrken.

Tall fra NAV i samme periode viser at antall arbeidsløse gikk ned, men SSBs undersøkelse viser en økning i ledighet blant de som ikke er registrert hos NAV. I all hovedsak er dette ungdom under utdanning.

Økt ledighet i Sverige

Danmark, Frankrike og Tyskland var blant landene som opplevde en nedgang i arbeidsledigheten i fjorårets siste kvartal. I Sverige og USA økte derimot ledigheten. Dette viser sesongjusterte tall fra Eurostat.

Les mer om Arbeidskraftundersøkelsen på SSBs nettsider.

"
Powered by Labrador CMS