colourbox_stempel
colourbox_stempel

Arbeidsinnvandringen doblet

Arbeidsinnvandringen til Oslo er doblet på to år. Polakkene er fortsatt på topp, og fra ikke-europeiske land kommer flest indere.

Publisert

I 2007 innvilget Oslo politidistrikt over 5 000 arbeidstillatelser til personer fra Polen, Litauen, Bulgaria og Romania. Dette er en økning på over 26 prosent sammenlignet med året før, og omtrent en dobling av 2005-tallet.

Faglærte indere topper statistikken

I tillegg kommer arbeidsinnvandrere fra andre land i Europa, og faglærte fra land utenfor EØS. Her topper India statistikken.

Alt samlet ett sted

Det nye Servicesenteret for utenlandske arbeidstagere på Tøyen i Oslo har mellom 700 og 800 besøkende hver uke. Her er både politiet, UDI, Skatteetaten og Arbeidstilsynet samlet på ett sted, og senteret skal gjøre det enklere for arbeidsinnvandrere å forholde seg til norsk byråkrati. Det er snakk om å etablere tilsvarende sentre i andre byer etter hvert, ifølge Aften.

– Mange med familie her allerede

Fafo-forsker Jon Horgen Friberg tror årsaken til veksten i arbeidsinnvandringen er en kombinasjon av høye lønninger, stramt arbeidsmarked i hjemlandet, og at mange allerede har en venn eller slektning som jobber i Norge, skriver Aften.

Halvparten var polakker

Tall fra Servicekontoret fra perioden november til desember 2007 viser at 49 prosent av arbeidsinnvandrere som søkte arbeidstillatelse var fra Polen. Seks prosent var fra Tyskland, fem prosent fra India og 4 prosent fra Litauen.

Powered by Labrador CMS