colourboxmøterom

Vis menneskelige sider

De menneskelige og sosiale faktorene ved styrearbeid er viktigere enn de strukturelle, ifølge BI-professor Morten Huse. Og styrets leder har et særlig ansvar for å utvikle en god arbeidskultur i styrerommet.

Publisert

De beste styrene er høyeffektive, velfungerende arbeidsgrupper som kjennetegnes av åpenhet og sjenerøsitet, fastslår professor Morten Huse ved Handelshøgskolen BI.

På innsiden av styrerommet

Huse har ledet forskningsprogrammet Det verdiskapende styret ved BI fra 2003 til 2007, hvor han har vært opptatt av å trenge gjennom mystikken som omgir styrearbeid. Gjennom forskningen har han vært på innsiden av styrerommet, for bedre å forstå prosessene, skriver bi.no.

- Bør opptre i team

Morten Huse er opptatt av at styrene i større grad bør opptre som team, og bruke tid på å utnytte sin samlede kompetanse til beste for bedriften.

- Kompetansen til styremedlemmene blir ikke tilstrekkelig utnyttet. Vi må i større grad bry oss om den menneskelige faktor for å sikre at styrene bidrar til å skape verdier, sier Huse.

Ifølge professoren foregår ikke styrearbeid bare i styrerommet, men også på uformelle arenaer og i samspill med omverdenen.

- Styrearbeid kan betraktes som et samspill mellom ulike aktører som ønsker å oppnå sine mål. Det gjør at det må tas hensyn til menneskelige sider som tillit, følelse, makt og påvirkning i interaksjonen mellom styremedlemmene.

Sju positive kjennetegn

Huse har utarbeidet en oversikt over sju kjennetegn ved en styrekultur som bidrar til verdiskaping:

1. Kritisk, spørrende holdning og uavhengighet2. Kreativitet og nysgjerrighet3. Samhørighet og ønske om å jobbe sammen4. God atmosfære5. Åpenhet og sjenerøsitet (til å bruke kunnskap og ferdigheter)6. Forberedte og involverende 7. Saksorienterte konflikter

Funnene i forskningen har endt opp i en fagbok som konsentrerer seg om de menneskelige sidene ved styrearbeid og verdiskaping, gitt ut på forlaget Cambridge University Press (Boards, Governance and Value Creation. The Human Side of Coroporate Governance).

Les mer om forskningsprogrammet Det verdiskapende styret her.

(Kilde: bi.no)

"
Powered by Labrador CMS