Samhandling

- Rekordvekst i kjøpekraften

Regjeringen er storfornøyd med reallønnsutviklingen i Norge i fjor. Ikke siden 1975 har kjøpekraften økt mer i løpet av et år.

Publisert

- Prisveksten var lav og lønnsveksten høy i 2007. De fleste grupper fikk dermed en meget sterk vekst i kjøpekraften, sier statssekretær Jan-Erik Støstad i Arbeids- og inkluderingsdepartementet i en kommentar til rapporten fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene.

- Vi må tilbake til 1975 for å finne en like sterk vekst i reallønnen eller kjøpekraften, fastslår han, ifølge en pressemelding fra departementet.

Høy lønnsglidning

Støstad har merket seg at lønnsveksten i fjor var klart høyere enn i de to-tre foregående år og høyere enn hos Norges handelspartnere.

- Vi må tilbake til 2002 for å finne en like høy nominell lønnsvekst. Den høyere lønnsveksten i 2007 må sees i sammenheng med at norsk økonomi er i en høykonjunktur med et stramt arbeidsmarked. Dette har ført til høy lønnsglidning, særlig i privat sektor, sier han.

- Den sterke veksten i innvandringen har gjort det mulig å opprettholde den høye veksten i norsk økonomi de siste årene.

Dempende innvandring

Uten innvandringen hadde det trolig vært større mangel på arbeidskraft og enda høyere lønnsvekst, mener Støstad

- Jeg ser at utvalget anslår at prisveksten tar seg opp fra 0,8 prosent i 2007 til om lag 3,5 prosent i 2008. En kan derfor ikke forvente at reallønnsveksten blir like høy i år, sier han.

Han har merket seg at lønnsveksten i offentlig sektor i fjor ble om lag som forventet etter lønnsoppgjøret i fjor, mens den i privat sektor ble sterkere. Funksjonærlønningene i privat sektor har igjen økt mer enn for andre grupper.

Powered by Labrador CMS