kvinne styre_colourbox.com
kvinne styre_colourbox.com

Kvinner vil være sjef

Kvinner har like stor appetitt på lederstillingen som menn, ifølge dansk undersøkelse. Men allikevel er skeivfordelingen av lederstillingene stor.

Publisert

Danmarks Jurist- og Økonomforbund (Djøf) utførte nylig en spørreundersøkelse blant 1 600 av sine medlemmer, og denne viser at kvinner og menn er like ambisiøse når det gjelder ledelse:

To av tre kvinner har lederambisjoner, og dermed er de like ambisiøse som mennene i undersøkelsen.

- Mytene stemmer ikke

Nina Smith, professor i økonomi på Aarhus Universitet, har forsket på likestilling i arbeidslivet, og slår fast at de gamle mytene nå kan forkastes:

- Det er overraskende og veldig positivt at kvinner sender disse signalene. Det har vært en utbredt oppfatning at kvinner selv velger seg vekk fra lederstillingene, men denne kan vi nå forkaste, sier hun til business.dk.

Menn søker menn

Selv om kvinner ønsker sjefsstillingen, er det allikevel et betydelig flertall av menn som besitter danske toppstillingene. Ifølge lektor Mette Verner fra Handelshøgskolen i Århus ligger forklaringen i at bare et fåtall av disse lederstillingene lyses ut. - Og at de fleste slike ansettelser skjer internt:

- Menn har en tendens til å ansette menn. Dersom de setter seg ned og tenker på hvem de kan bruke, vil de automatisk tenke på andre menn. De søker det sikre og det kjente. Og dersom en mann tar avgjørelsen, betyr dette en ti år yngre utgave av han selv, sier hun til nettstedet.

Ikke bare kvinneproblem

Djøf-rapporten gjør også opp med myten om at det bare er kvinner som kvier seg for å ta lederstillinger av hensyn til familien: Både mannlige og kvinnelige ledere anser balansen mellom arbeidsliv og privatliv for å være den største utfordringen ved å stillingen sin.

- Det er interessant at balansen mellom familie- og arbeidsliv, som anses som det største problemet med lederskap, er langt fra bare et kvinneproblem. Det er i like stor grad en barriere for menn, og det gir noe å tenke over, sier Mette Verner.

(Business.dk)

Powered by Labrador CMS