colourbox_jogge
colourbox_jogge

- Hold senior-joggeskoene i gang

Organisert trening kan bidra til at eldre arbeidstakere enklere får utført de samme arbeidsoppgavene som yngre arbeidstakere.

Publisert

Dette viser en undersøkelse Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) har gjort blant alle arbeidstakere over 50 år i et entreprenørfirma.

Én av fem har plager

Kravene fra arbeidsgivere er de samme, enten en arbeidstaker er 20 eller 60 år, og eldre arbeidstakere med tungt fysisk arbeid vil ofte oppleve at de kommer til kort:

I undersøkelsen kom det fram at 20 prosent av arbeidstakerne hadde en del plager, som blant annet slitasjeskader i rygg, nakke og skuldre.

- 25 prosent av dem som sliter med helseplager, har en svak arbeidsevne og vil falle ut av arbeidsmarkedet hvis man ikke setter i gang tiltak, sier forsker Einar Jebens ved STAMI.

- Egeninnsats nødvendig

Byggebransjen er særlig preget av tungt arbeid, og mange av arbeidsoppgavene foregår sittende på kne eller gående. Håndverkerne jobber ofte med verktøy som veier opp mot 15 kilo, og mange av arbeidsoppgavene blir utført med armene utstrakt over hodet.

Jebens mener det er viktig å innføre organisert trening rettet mot de belastede muskelgruppene, før plagene blir så store at det ødelegger arbeidsdagen.

- Uten egeninnsats vil man ikke klare å holde ut i arbeidslivet, sier han.

(Stami.no)

Powered by Labrador CMS