ScanStockPhoto_image_113163

Tilbyr anonym nettvarsling

Et norsk datafirma er nå på markedet med en nett-løsning som skal gi arbeidstakere muligheten til å varsle om kritikkverdige forhold under full anonymitet, uten å  frykte eventuelle konsekvenser for seg selv og egen karriere.

Publisert

Det er datasikkerhetsfirmaet Kantega har laget verdens første nettløsning for anonyme varslere.

Les også: NHO oppfordrer til god varslerkultur

Arbeidstakere har lovfestet rett til å varsle om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen, men mange er redd for følgene hvis de kommer med åpen kritikk.

- Systemet vårt sikrer at ingen kan finne ut hvem som har sendt varselet. Den enkelte skal være trygg på at varslingen ikke kan spores og føre til mobbing og andre straffereaksjoner, sier David Baum i Kantega til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Marked for anonymisering

Den nettbaserte løsningen til Kantega er ikke alene om å møte behovet for anonym varsling. Flere advokatkontorer markedsfører også tjenesten som anonymiserende mellomledd mellom varlser og organisasjon.

I slike tilfeller er det ikke teknologien som sikrer anonymiteten, men advokatens taushetsplikt.

Nettbasert løsning

Løsningen er laget slik at det ikke finnes noen direkte kopling mellom den som varsler og den som tar imot meldingen. Meldingene blir sendt via en server utenfor bedriften og overføres deretter til den som skal behandle saken i bedriften.

- Varsleren kan få tilbakemelding fra saksbehandler i egen organisasjon uten at saksbehandleren vet hvem avsenderen er. Poenget er å sikre varslere full anonymitet, sier Baum.

Sikkert som nettbanken

Kantegas løsning går ut på at den som vil varsle om ulovlige eller kritikkverdige forhold, logger seg inn fra bedriftens eget intranett og bruker BankID, som gir full anonymitet.

- Påloggingen er svært enkel og like sikker som i nettbanken. Terskelen for å varsle må være så lav som mulig. Da er sjansen større for at problemer blir løst før de rekker å vokse seg store og uhåndterlige, sier David Baum.

Systemet skal prøves ut av en statlig etat og en norsk kommune før det lanseres neste år.

Les også: Staten har fått varslerutiner

Åpenhet best

Jan Borgen i antikorrupsjonsbyrået Transparency International Norge mener at det beste er at varslere står fram i full åpenhet og ikke opptrer anonymt.

- Åpenhet gjør det lettere å vurdere opplysningene som legges fram. Åpenhet kan også gi en raskere avklaring av kritikkverdige forhold, sier han til Newswire.

Tøft å stå fram

Samtidig forstår han behovet for anonymitet.

- Det kan være tøft å stå fram med kritikk, og det kan få konsekvenser for den enkelte. Lederne må vise i praksis at det er mulig for ansatte å si fra uten at det får negative følger for varslerne. Derfor er det ikke et spørsmål om enten eller, men om løsninger som kan utfylle hverandre, sier Jan Borgen i Transparency International Norge.

"
Powered by Labrador CMS