pleie og omsorg

Mangler planer for rekruttering

Norske kommuner har et skrikende behov for flere sykepleiere og sliter med å få kompetente søkere. Likevel er det få som har konkrete planer for rekrutteringsarbeidet i helse- og omsorgssektoren.

Publisert
  • 70 prosent av kommunene mener de har for få sykepleierstillinger.
  • Nesten halvparten har problemer med å få tak i sykepleiere til de kommunale tjenestene.
  • To av fem kommuner mangler kompetente søkere til stillingene.

Men til tross for de store problemene som er rapportert, har likevel bare hver femte kommune en plan for rekruttering til helse- og omsorgssektoren. To av fem kommuner planlegger å lage en slik plan.

Dette kommer fram i en rapport som Forskningsstiftelsen Fafo og Norsk Sykepleierforbund har lagt fram, skriver nettstedet Helserevyen.

" Mangler kompetanseplanerRapporten "Gull eller Gråstein" kartlegger norske kommuner på kompetanse, bemanning og sikring av kompetansenivå innenfor helse- og omsorgstjenester til eldre.

56 prosent av kommunene har en kompetanseplan, men 28 prosent har andre strategier og virkemidler for kompetanseutvikling. 16 prosent mangler begge deler. Det står verst til i de største kommunene, ifølge rapporten.

Styrk fagmiljøeneForbundsleder Bente G. H. Slaatten i Norsk Sykepleierforbund mener problemene har sin årsak i at helse- og omsorgstjenestene er "markedsført" som en arena for lave lønninger og små stillingsprosenter.

- Det er to ting vi vet virker: Å styrke fagmiljøene og å tilby høyere lønn. Fafos analyse viser også at kommuner med høy andel faglærte har mindre problemer med rekrutteringen av sykepleiere, sier Slaatten ifølge Helserevyen.

Powered by Labrador CMS