Personal og Ledelse 1/2021 er ute nå
Det nærmer seg et år nå. I hvert fall for de mest utholdende blant oss, de som ble bedt om å holde seg hjemme og finne en egnet arbeidsplass mellom vindfanget og kjøkkenet allerede i mars i fjor.
Du skulle jo bare være der noen uker. Kanskje til sommerferien. Ok, litt lenger da. Men over nyttår?
Utfordringene er liksom blitt litt tydeligere i 2021. De vi tok på strak arm i fjor, er blitt litt tyngre å hanskes med gjennom vinterkulda. Vi trenger motivasjon til å gå på en ny runde med tiltak, nedstengning, avstand, munnbind og alt det andre som gjør at vi må holde oss hjemme fra jobb.
Personal og Ledelse har forsøkt å sette sammen eksperter som vi tror på hver sin måte kan bidra til å gi deg som jobber med å lede andre, eller selv er avhengig av en velfungerende leder, eller til og med leder deg selv, til å komme gjennom. Vi skal gjennom. For vi skal jo ut på den andre siden av pandemien
Her ser du hva du kan lese om i årets første utgave:
Tema: Hjemmekontor
Dette er viktigst for deg som driver ledelse hjemmefra
Når du finner balansen mellom det å skaffe deg den informasjonen du trenger, samtidig som du lar smarte mennesker bruke sin kompetanse for å løse oppgaven, blir hverdagen bedre både for deg og de som du leder.
Av Anne Lise Heide, daglig leder i Leonda, en kurs- og konsulentvirksomhet som har spesialisert seg på digitale læringsløsninger for HR & Ledere.
Digitale møter? Her er noe å tenke på
Hjemmekontoret er «den nye normalen» og web-kameraet har blitt «nøkkelen» til det nye møterommet. Pandemien har bidratt til en hyperdigitalisering av nesten samtlige nordmenn, spesielt når det kommer til å ta i bruk teknologi for en virtuell nærhet når fysisk kontakt må vike plass.
Av Hans-Petter Nygård-Hansen, kommunikasjonsrådgiver, foredragsholder, konferansier, forfatter, programleder og gründer av kommunikasjonsbyrået KommFrem.
Legg litt av jobben i lunsjen
Det har aldri vært kortere vei til kjøkkenet og kjøleskapet, likevel er det blitt stadig mer krevende å motivere seg for å lage en skikkelig god lunsj. MatPrat-kokk Cecilie Maske har noen gode råd og oppskrifter til Personal og Ledelse-leserne.
MatPrat-kokken Cecilie Maske har på oppdrag for Personal og Ledelse funnet fram til noen enkle retter som kan skape litt mer matglede på hjemmekontoret.
Når teamet møtes på skjerm
Du har akkurat forlatt lederteamets Zoom-møte, og har en dårlig følelse. I møtet tok du ordet og stilte noen kritiske spørsmål. Og da du trykket på ‘mute’ etter innlegget ditt, ble også alle de andre helt stille. «Hvorfor ble alle stille?» tenker du. «Var det jeg sa, dumt eller banalt? Var det for negativt? Var det plagsomt og irriterende å komme med forslag til endringer nå?»
Av Kia Caroline Flemmen, psykolog i moment og Gunhild Nordal, psykolog i moment.
Øvelsene som får deg til å yte bedre
Hvor flink er du til å ta en pause fra PCskjermen og strekke litt på kroppen?
Personal og Ledelse har fått Catrine Collins, en av de mest populære treningsveilederne på Instagram, til å bidra med noen helt enkle øvelser som kan gjøres fra hjemmekontoret.
Fersk kunnskap er viktig for selvtilliten
Å få hjelp til å flytte tankene litt lenger fremover, kanskje over pandemien og videre inn i neste fase, kan være virkelig god hjelp for mange. Påfyll av kunnskap kan fungere nettopp slik.
Av Coach Lene Fjellheim, Coachteam – House of Leadership og daglig leder Vigdis Lamberg, KarriereAkademiet.
Onboardingen blir stadig viktigere – og vanskeligere
Ansatte bytter jobb hyppigere enn før. De har ofte flere jobber, og det er mer bruk av hjemmekontor. Resultatet er at mange ansatte har lite nettverk i organisasjonen, ansatte tilbringer mer av livet på onboarding og arbeidsgiver har flere ansatte i onboarding enn tidligere. Hvordan kan onboarding gå fra å være en kostnad til en investering som blir lønnsom?
Av Mats Kristensen. Han er daglig leder og partner i Leadership Weekly, som leverer onboarding og ledertrening til næringslivet.
Ikke bare å ta på raske briller
LEDERARTIKKEL: «Da hjelper det ikke med raske briller. Vi må rett og slett ta det som kommer. Vi har ikke noe valg. Likevel – fatt håp! Les denne utgavens temasider om hjemmekontor. Gjør det gjerne to ganger, eller hent magasinet opp igjen når du kan trenge det. Vi tror det hjelper.»
Fra leder for 19.000 til mormor for 2
«Du må tåle å stå i det som er vanskelig, sier vi til våre medarbeidere. Da må også lederne våge ting, tåle ting og bry seg.»
Det sier Sigrun Vågeng. Sist sommer forlot hun Nav-skuta og overlot roret til Hans Christian Holte. Senere på høsten fylte den avgåtte arbeids- og velferdsdirektøren 70 år.
Perspektiv:
Hvis jeg kunne velge kaptein!
«Et hav av dyktige ledere og enkeltpersoner har kommet til overflaten i utfordringene som har oppstått rundt oss. Ikke minst for de hardest rammede som har havnet i dyp krise. Hverdagshelter som ikke ellers er så lett å få øye på.»
Av Nordis Vik Olausson, leder i næringsliv og idrett
2020 - Hva fikk vi?
Vi har stil de fire samme spørsmålene til Kari Andersson (HR-sjef, Utdanningsforbundet), Inger Harnæs (HR leder, SSB) og Gunhild Løkkevol (HR-direktør, NAV):
- Hva lærte du om deg selv og din organisasjon i 2020?
- Hva er det viktigste du tar med deg fra 2020 inn i 2021?
- Hvilke tre ord vil best beskrive arbeidslivet på den andre siden pandemien?
- Hva håper du på for 2021?
Perspektiv:
Oppsigelse er aldri noen transportetappe
Før jul avsa Borgarting lagmannsrett en dom som gir en viktig påminnelse om betydningen av å gjennomføre reelle prosesser før avskjed eller oppsigelse besluttes.
Av Thorkil H. Aschehoug Advokat, leder av Grettes arbeidslivsavdeling
Lønn og personvern:
Her er Datatilsynet på vakt: All grunn til å ta barns personvern på største alvor
Som virksomhetsleder er det viktig at du er oppmerksom på at dersom din virksomhet behandler personopplysninger om barn har disse et særskilt behov for vern. Bøtenivået skjerpes dersom personvernrettighetene til barn er brutt.
Psykologene:
Den uløste arbeidskonfliktens dynamikk
«Nå er ikke jeg lege eller psykolog, sier den hyggelige, men fortvilte medarbeideren og ser på meg med et megetsigende blikk. Men jeg har lest litt, og det jeg har lest stemmer nesten helt. Han er psykopat. Og det er ikke bare jeg som mener det altså.»
Advokat Nils H. Storeng svarer
- Hvis «systemet» svikter, har jeg da ikke rett til lønn?
- Ferie og fri: En arbeidsavtale reguleres av arbeidsmiljøloven
- Sex-press på jobben: Anonymitet opphever ikke plikten til å saksbehandle
- Bonus-utbetaling: Full avtalefrihet mellom partene
- Sluttavtale: Husk å få med alt om ferie og eventuell godtgjørelse
HR-teknologi:
Pandemiens konsekvenser: Har du fulgt opp med puls-undersøkelser og microfeedback?
2020 var året som endret HR for godt. HR-teknologi ble et enda viktigere tema for alle oss som jobber med HR, enten det var rekruttering som plutselig ble heldigital, oversikten over utenlandske arbeidstakere som måtte administreres i karantene, eller lederne våre som synes det er vanskelig å følge opp medarbeidere som sliter i isolasjon på hjemmekontor.
Faste sider
Aktuelt
Flere sider med bransjenyheter, tips og råd.
HR-guiden
Nyttige kontakter for deg som jobber med HR og ledelse.
Nettutgaven finner du her