
Når har ansatte krav på utvidet stilling?
UKENS DILEMMA: En deltidsarbeider i 50 prosent stilling krever å få en 100 prosent stilling, basert på hvor mye vedkommende jobber per dags dato. Kan denne personen kreve full stilling?
Hei!
Vi har en deltidsansatt i en 50 prosent stilling som mener hun har krav på å få utvidet stillingen sin til 100 prosent, som er det hun faktisk jobber, basert på en ny bestemmelse i arbeidsmiljøloven. Det er nok riktig at hun arbeider opp mot 100 prosent ettersom hun tar en del ekstra vakter, men vi ønsker på grunn av varierende arbeidsmengde ikke å gi henne fast utvidet stilling. Har hun krav på utvidet stilling?
Det stemmer at det er en ny bestemmelse i arbeidsmiljøloven som gir deltidsansatte rettigheter i forbindelse med arbeid utover avtalt stillingsprosent. Fra 1. januar 2014 kan deltidsansatte som"jevnlig har arbeidet utover avtalt arbeidstid"de siste 12 månederkunne få rett til en stillingsprosent som tilsvarer faktisk arbeidstid, jf. arbeidsmiljøloven § 14-4 a.

Det er imidlertid bare arbeid utført etter lovendringens ikrafttredelse som vil kunne gi rett til økt stilling basert på denne bestemmelsen. Den ansatte har således ikke anledning til å kreve økt stillingsprosent før det har gått 12 måneder fra 1. januar 2014. Vi gjennomgår kort lovendringen under.
"Jevnlig" merarbeid
For å ha krav på økt stillingsprosent må merarbeidet må være av en viss hyppighet og av et visst omfang. Dersom arbeidstakeren har jobbet ekstra i forbindelse med perioder med mye å gjøre, under ferieavvikling eller lignende, vil dette ikke være tilstrekkelig til å gi rett på utvidet stiling.
Den utvidede stillingsprosenten skal tilsvare den praksisen som er etablert mellom arbeidstaker og arbeidsgiver gjennom de siste tolv månedene. En ansatt med krav på utvidet stillingsprosent vil ikke kunne velge annen arbeidstid eller andre arbeidsoppgaver enn det vedkommende faktisk har hatt det siste året.
Økt stillingsprosent kan altså ikke kreves av en ansatt som har fått økt sin stillingsbrøk for å vikariere for en kollega.
Unntak ved "manglende behov"
Dersom arbeidsgiver kan sannsynliggjøre at virksomheten ikke lengere har behov for merarbeidet den ansatte har utført, kan utvidelse av stillingen nektes. Det er ikke helt klart hva som ligger i dette, men i forarbeidene er det vist til at for eksempel til tilfeller hvor arbeidsgiver har et nedbemanningsbehov eller tilfeller hvor kollegaer har redusert arbeidstid etter aml. § 10-2.
Dersom arbeidsgiver kan dokumentere at det kun er behov for deler av merarbeidet vil stillingsutvidelsen kunne skje i samsvar med dette.
Virkninger av brudd
Hvis det oppstår tvist mellom arbeidstaker og arbeidsgiver om rett til utvidet stillingsprosent etter de nye reglene, skal tvisten i første omgang avgjøres av den særskilte Tvisteløsningsnemnda som gjelder for visse typer tvister etter arbeidsmiljøloven.
Først etter at tvisten er prøvd av Tvisteløsningsnemnda har partene adgang til å bringe tvisten til avgjørelse for domstolene, jf. arbeidsmiljøloven § 17-2. Her kan den ansatte kreve stilling tilsvarende faktisk arbeidstid og erstatning.
Meld deg på vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken. Har du leder- eller personalansvar? Bestill et abonnement på Personal og Ledelse i dag!