
Kan en person sykemeldes for sorg?
En ansatt sliter med sorg og fungerer ikke i jobben. Hvordan kan vi løse dette uten å lage flere problemer for vår medarbeider?
Hei
En av våre medarbeidere er full av sorg etter et samlivsbrudd. Vedkommende sier han ikke er syk, men han fungerer ikke på jobben. Vi vil ikke skyve han ut, men mener det beste hadde vært om han fikk noen dager til å komme seg på.
Han sier han ikke har råd eller ønsker å ta ferie nå, og tror ikke han kan sykemeldes på grunn av dette. Hvordan løser vi dette?
Advokat Jens Kristian Johansen

Nesten alle arbeidstakere vil i løpet av sin yrkeskarriere oppleve vanskelige livssituasjoner, enten det er sykdom eller død i nær familie, samlivsbrudd eller andre traumatiske hendelser.
Ulike arbeidstakere opplever og takler sorg på forskjellige måter, og for enkelte arbeidstakere vil en slik situasjon kunne gå utover deres arbeidsprestasjoner på jobb.
På den ene side er det viktig å ha motiverte og arbeidsomme medarbeidere på jobb. Samtidig er det viktig at slike fravær ikke blir en stor økonomisk belastning for bedriften, og at det oppstår en kultur for de ansatte at de kan være borte fra jobb, uten at de egentlig er syke.
Om folketrygdlovens sykdomsbegrep og rett til sykepenger
Ifølge folketrygdlovens sykdomsbegrep er ikke sorg definert som sykdom. Sorg er en normal og naturlig reaksjon som de fleste opplever med jevne mellomrom. I tillegg er det et vanskelig definerbart begrep, ulike individer vil ofte ha en ulik oppfatning av hva som kan klassifiseres som sorg.
På denne bakgrunn skal heller ikke fastleger mv. sykmelde arbeidstakere i sorg, da dette ikke antas å være en sykdom. Dersom sorg var en sykdom, ville det kunne oppstå vanskelige grensedragninger; skal en arbeidstaker ha krav på sykepenger som følge av familiehundens dødsfall eller på bakgrunn av en krangel med samboeren? Slike situasjoner er ikke sykdommer, men negative opplevelser ofte kombinert med sorg, men som ikke gir krav på sykepenger selv om de kan gå utover arbeidsprestasjonen.
En annen sak er selvsagt dersom sorgen medfører en dypere psykisk reaksjon, slik som depresjon og lignende tilstander, hvilket er naturlig dersom man opplever dødsfall i nær familie, alvorlig sykdom, ulykker eller andre traumatiske hendelser. Slike reaksjoner vil være omfattet av sykdomsbegrepet og gir rett til sykmelding og sykepenger.
Den praktiske løsningen på problemet
Det er ingen lovfestede regler som løser problematikken som oppstår når arbeidstaker ikke er har krav på sykepenger, men likevel har problemer med å prestere på jobb på grunn av private situasjoner. Det vil følgelig være opp til arbeidsgiver hvordan problemet praktisk sett skal løses.
Generelt er det naturlig å være mer fleksible i forhold til arbeidstakere som bedriften gjerne vil beholde, og som sjelden er borte på grunn av private livssituasjoner. På den annen side kan det være nødvendig å være streng med hensyn til reglene overfor arbeidstakere som til stadighet har fravær på grunn av private forhold.
Siden det ikke er noen klare regler som gir arbeidstakerne rett til permisjon, har de store arbeidsgiverorganisasjonene gått ut og oppfordret sine medlemmer til å vise forståelse og raushet der det skulle være ekstra behov for det.
Det oppfordres til å finne fornuftige løsninger sammen med de ansatte eller deres representanter. Eksempler på slike løsninger kan være:
· Permisjon
· Avspasering
· Ta ut ferie
· Fleksibel arbeidstid
Arbeidsgiver bør følgelig snakke med arbeidstakeren om noen av disse alternativene kan være aktuelle. Erfaring viser imidlertid at det går bedre for sørgende som til en viss grad greier å opprettholde normale rutiner i livet. Det burde derfor oppfordres til at arbeidstaker kommer på jobb, da dette ofte bedrer sorgsituasjonen.
Fleksibel arbeidstid eller mindre tidspress på ulike arbeidsoppgaver kan da være et alternativ, heller enn at arbeidstakeren blir helt fraværende fra jobb. Statistikken viser at arbeidstakere som opprettholder slike rutiner, herunder å jobbe, kommer raskere over sorgen, noe som gagner både arbeidstakeren selv og arbeidsgiver.
Fordelen med en slik løsning er i tillegg at det er mindre sjanse for at det utvikler seg en kultur hvor det antas å være greit å være fraværende på bakgrunn av vanskelige livssituasjoner. Det vil da også være lettere å behandle de ansatte likt med hensyn til slike situasjoner.
Pålagt permisjon
Dersom arbeidstakeren ikke fungerer på jobb i det hele tatt, bør arbeidsgiver oppfordre den ansatte til å ta ut ferie, avspasere eller ta permisjon. Dersom arbeidstaker nekter å gjøre dette, men heller ikke presterer på jobb, kan arbeidsgiver pålegge arbeidstakeren å ta permisjon.
Arbeidsforholdet er basert på ytelse mot ytelse, og dersom arbeidstakeren ikke er syk, men heller ikke presterer, er dette et brudd på arbeidskontrakten. Det er da viktig at arbeidsgiver tar tak i problemet og oppfordrer arbeidstakeren til å ta noen dager fri, eventuelt skaffe seg sykmelding dersom arbeidstakeren selv mener han ikke er i stand til å jobbe.
Svarene er levert av advokatfirmaet Grette, arbeidslivsavdeling. Grette er et fullfaglig forretningsjuridisk advokatfirma som blant annet har spesialisert seg i arbeidsrettslige spørsmål og er Ledernetts ekspertpanel i juridiske spørsmål. For mer informasjon: www.grette.no
"