Forside personal nr 4 2013
Forside personal nr 4 2013

Sommerens Personal og Ledelse på vei!

Få med deg den spennende historien om det svenske selskapet Projectplace som fulgte etter en av sine ingeniører til Bangalore i India. Les også om hvordan du tar imot nyansatte på jobben. Lurer du på hva likebehandlingsreglene går ut på? I temadelen serverer vi flere fyldige artikler om virkningene av det nye vikarbyrådirektivet.

Publisert

Nordmenn trives godt på jobben, men er vi i ferd med å sovne i forhold til prestasjoner på jobb? Ferske tall viser at vi har en lavere prestasjonskultur enn mange andre land.

Ingeniørene vender tilbake til India

Svenske Olle Dahlström dro til India sommeren 2012 for å lede oppbyggingen av selskapets kontor i Bangalore i India.

– Da vi skulle bygge opp en utviklingsavdeling i India, fant vi fort ut at vi ikke klarte å rekruttere de flinkeste hodene med mindre vi kunne tilby fast ansettelse. Vi nådde rett og slett ikke frem, og da er det viktig å være tilstede selv, sier Dahlström til Personal og Ledelse.

Selskapets rekrutteringsprosess har vært omfattende.

– I fjor gikk vi gjennom 700 CV’er og gjennomførte 150 intervjuer. Det resulterte i ansettelse av ti personer.

I konkurransen om de beste hodene har den skandinaviske bedriften valgt sin egen vei. Les hele den spennende historien i Personal og Ledelse.

Serie: Gjensidige på flyttefot

Vi har fulgt Gjensidige over en lengre periode for å lære av deres erfaringer i forbindelse med at de er på flyttefot fra Lysaker til Oslo. I denne artikkelen får du vite mer om hva som kreves, og hvordan du kan sikre at digitalisering av et personalarkiv blir gjort på rett måte.

Lovene endrer seg stadig, dermed gjelder det å ha stålkontroll på prosessene. Mårten Sjøstad og HR direktør Per-Espen Magnussen har gjort seg noen nyttige erfaringer.

– Vesentlige spørsmål som dukket opp i forbindelse med flytteprosessen har vært: Hva skal vi scanne og ta vare på? Hva kan vi makulere? Et annet viktig spørsmål som dukket opp var: Hva har bedriften lov å lagre i sitt personalarkiv?

Få også med deg listen over hva som bør inngå i personalmappen og hvordan du kan lage gode retningslinjer for et digitalt personalarkiv.

Det er ikke nok å lokke til seg de flinkeste medarbeiderne

Alvoret starter den dagen medarbeideren trer over dørstokken til sin nye arbeidsplass. Alt for ofte overlates nyansattes læring til tilfeldighetene.

– I kampen om attraktive medarbeidere kan virksomheten overselge seg selv og stillingen som skal besettes. Da stemmer ikke bildet som den nyansatte har dannet seg i løpet av rekrutteringsprosessen med realitetene, forklarer Chatrine Filstad som er professor ved Handelshøyskolen BI.

Men det kan også skyldes forhold hos den nyansatte selv.

– Som nyansatt skal du tilegne deg veldig mye informasjon og kunnskap i løpet av kort tid. Noen har veldig høye forventninger til seg selv, uten at de har den kunnskapen som er nødvendig for å innfri disse forventningene, forklarer Filstad.

Normalt tar det minst ett år før den nyansatte har satt seg ordentlig inn i jobben og organisasjonen. Denne perioden har stor betydning for hvorvidt medarbeideren lykkes i virksomheten eller ikke. Få med deg resten av reportasjen og hele sjekklisten for hvordan du introduserer nyansatte på en god måte.

TEMA: Innleie av arbeidskraft

Hva betyr egentlig likebehandlingsreglene i praksis? Og hvilke utfordringer står bemanningsselskapene ovenfor? Dette og mye, mye mer får du svar på i vår fyldige temadel som handler om innleie av arbeidskraft.

Friminutt med miljøvernminister Bård Vegard Solhjell


Hva var grunnen til at du ble politiker?

– Noen av dem jeg var venner med på videregående startet et lag av Sosialistisk Ungdom. Jeg ville først ikke være med, men så ble jeg med på grunn av dem. Jeg har alltid vært opptatt av rettferdighet, samfunn og internasjonale spørsmål, men jeg hadde ingen forestilling om å bli politiker den gangen. Jeg skulle egentlig bli DJ, det var den opprinnelige planen, sier han til Personal og Ledelse.

I tillegg til dette kan du lese om hva du kan gjøre når teamet har kjørt seg fast, om skatt på jubileumsturer og arbeidsgivers dekning av mat ved overtidsarbeid. God lesning!

-----------------------

Har du leder- eller personalansvar?

Bestill et abonnement på Personal og Ledelse i dag!

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig fagstoff for deg som har personalansvar og for deg som leder og utvikler mennesker.

"
Gjør som 40 000 andre ledere, få med deg siste nytt om:

- Leder- og organisasjonsutvikling - Rekruttering og utvelgelse- Kompetanseheving

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken.

"
Powered by Labrador CMS