Ung-arbeidstaker-kontor Colourbox.jpg

Gi sommervikarene en arbeidskontrakt

Dersom din bedrift skal benytte sommervikarer er det viktig å huske på at dere har plikt til å gi sommervikarene en arbeidsavtale, og ikke minst sørge for ryddige arbeidsforhold. Her følger noen gode råd.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Mange unge tar snart fatt på årets sommerjobb. Husk at disse sommervikarene har krav på en skriftlig arbeidskontrakt, selv om det bare er en deltidsjobb eller sommerjobb, råder Arbeidstilsynet og Fellesforbundet.

Mange unge føler de er så heldige når de får en jobb, at de verken vil eller tør stille krav eller si fra til sjefen dersom det er noe på jobb de ikke synes er greit.

For noen er sommerjobben det første møtet med arbeidslivet, og de vet verken at de har krav på skriftlig arbeidsavtale og opplæring i jobben, eller at sjefen har ansvar for å sørge for at de ikke blir skadet på jobb.

Som leder er det din oppgave å sørge for ordnede og ryddige forhold på arbeidsplassen, også for de unge sommervikarene.

Her er fem viktige ting å huske på for deg som skal ansette sommervikarer:

1. De har krav på skriftlig arbeidskontrakt – uansett jobb. I arbeidskontrakten skal dette være med:

  • Arbeidstid
  • Lønn
  • Oppsigelsestid

2. De har krav på å få vite når og hvor mye de skal jobbe.

3. De har krav på overtidsbetalt når de jobber overtid.

4. De har krav på skikkelig opplæring i arbeidet de skal utføre.

5. De har krav på minst én pause dersom arbeidstiden overstiger fem og en halv time. Er sommervikaren under 18 år og arbeider mer enn 4 1/2 time daglig, har vikaren rett på pause i minst 30 minutter.

Husk at sommervikarene ikke er forsvarsløs selv om de ikke har en arbeidsavtale. De rettighetene og pliktene som er nedfelt i Arbeidsmiljøloven sikrer sommervikaren uansett om det foreligger en skriftlig avtale eller ikke.

(Kilde: Arbeidstilsynet)

Les mer om reglene for sommervikarer her.

Powered by Labrador CMS