Medarbeidere, elever, kolleger, studenter

Aldersdiskriminering i rekrutteringen

- Aldersdiskriminering i arbeidslivet er mye vanligere enn det vi tror, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik. Det er ikke uvanlig at ønsket alder står listet allerede i stillingsannonsen.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

Siden 2007 har Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) mottatt nærmere 700 henvendelser som handler om aldersdiskriminering. Av disse er omlag 125 klagesaker.

Stillingsannonser er verstingen

De fleste sakene som knyttes til aldersdiskriminering handler om diskriminering i forbindelse med rekruttering. Stillingsannonser er ofte den første skansen. ”Ungt og dynamisk miljø”, ”søker mellom 25-35 år”, “ ingen søkere over 50 år vil bli vurdert” osv.

I følge LDO opplever mange at alder blir vektlagt i intervjuet. En kvinne i 50-årene fikk spørsmålet “Tror du at du vil trives i et ungt og energisk miljø som her?”

Flere seniormedarbeidere opplever også at de ikke får bli med på viktig opplæring og videreutvikling på arbeidsplassen på grunn av alder.

– Vi ser også at eldre arbeidstakere oftere forventes å ta imot sluttpakke ved nedbemanning i en bedrift.

Veileder arbeidsgivere

LDO kontakter arbeidsgivere og veileder dem i de tilfeller der de får henvendelser.

– Som regel fjerner de da ordlyd som ”ung og dynamisk” eller ”søker må være 30+”.

Ombudet er også i gang med samarbeid med større aktører i rekrutteringsbransjen for å øke bevisstheten rundt diskriminering i rekrutteringsprosessen.

(Kilde: LDO)

Powered by Labrador CMS