Vilje sjekkliste
Vilje sjekkliste

Slik trener du opp viljestyrken din

TEMA viljestyrke: Selv om det ikke finnes noen eksakt fasit, viser den foreløpige forskningen lovende resultater på at denne modellen fungerer godt for å trene opp viljestyrken.

Publisert

(Illustrasjon: Colourobox)

1. Forplikt deg

Gi seg selv eller andre et løfte. Deretter kobler du løftet mot noe som betyr noe for deg. For eksempel et mål om å få A på neste eksamen. Det kan være et behov for å bevise, få aksept, annerkjennelse eller et annet formål for noe som er større i livet.

2. Beslutte

Du må lage en emosjonell kobling til forpliktelsen slik at du øker forpliktelsen. Visualiser deg gjennom det du har bestemt deg for. I praksis betyr det at du visualiser eksamen, studentcaset eller at du snakker til en stor gruppe studenter. Skap moment! Det betyr at du ikke stopper ved hoppkanten. Du går fram på podiet før det er for sent å snu og gå tilbake. Du kaster deg ut i det.

3. Stå igjennom

Distraher de negative tankene som dukker opp. Du kan lage deg mentale teknikker som bilder eller kraftspor. Lage noen små setninger, eller mantra, som får lov å surre i hodet ditt hver gang det kommer et negativt moment inn. Ta kontroll på det du kan ta kontroll på. Skal du holde en tale kan du ikke ta kontroll på publikums reaksjoner, men det du selv presterer på senen. Fokuser ene og alene på det du holder på med i øyeblikket. Det vil fortrenge den nervøsiteten du eventuelt vil få.

4. Belønne

Du må belønne deg selv underveis og når du har nådd målet. Når du har kommet deg igjennom skal du gå tilbake og kjenne på redselen, nervøsiteten eller tankene du hadde før den krevende oppgaven. Neste gang du skal gjennomføre samme oppgave vil du oppleve litt mindre motstand. Den foreløpige hypotesen i forskningen er at du bygger opp det de kaller et følelsesbibliotek, som gjør deg bedre rustet neste gang du havner i samme situasjon.

Eksempler på oppgaver du kan trene på:

  • Holde avtaler.
  • Følge mere med på forelesningene eller i møter.
  • Holde presentasjoner foran dine kolleger eller medelever.
  • Snakke i forsamlinger.
  • Levere arbeidsoppgaver og prosjekter i riktig tid.
  • Forberede deg til eksamen.
  • Møte prosjektgrupper tidsnok, samt å delta aktiv selv om det er lite inspirerende

TEMA viljestyke - Les mer:

- Fysisk trening: Bedre karakterer og mer selvtillitt " - Mental trening: Møter konfliktene istedet for å unngå dem " - Visualiserer alle utfall: Ett tankesett uansett situasjon" - Slik kan du trene opp viljestyrken din - Tren opp din viljestyrke

Artikkelen er hentet fra Karrieremagasinet Kaleidoskopet 1-2014

.

"
Powered by Labrador CMS