Ill.foto: Colourbox

Dette bør du vite om diettgodtgjørelse

Vi har fått med oss at det har vært mange endringer når det gjelder diettgodtgjørelse på reiser i det siste. Hva er det egentlig som gjelder nå?

Publisert

Ja, det har vært mange endringer når det gjelder diettgodtgjørelse de siste månedene, men heldigvis virker det som om reglene nå har stabilisert seg. En ting som er viktig å ha klart for seg er at statens satser og regler ikke har noen sammenheng med skattereglene og de trekkfrie satsene. Mange arbeidsgivere i Norge tror at de er forpliktet til å følge statens satser, at det er noe alle har krav på, men slik er det ikke. Det er bare de som er bundet av en avtale som sier at man følger statens særavtale eller statens satser som trenger å forholde seg til denne. Andre arbeidsgivere må se hva som er avtalt med sine ansatte, enten i arbeidsavtalen eller for eksempel i en personalhåndbok.

Skattereglene

For arbeidsgivere som ikke følger statens satser, har det fra 2019 blitt en klar forenkling i regelverket samt en opprydding i antall satser som arbeidsgiver trenger å forholde seg til. Skattereglene og de trekkfrie satsene gjelder nå både for reiser i inn – og utland.

  • Dagreiser 6-12 timer: kr 200
  • Dagreiser over 12 timer: kr 400
  • Reiser med overnatting på
    • hotell:kr 578
    • pensjonat u/kokemulighet:kr 161
    • hybel/brakke m/kokemulighet:kr 89

Dersom reisen varer 6 timer eller mer inn i et nytt døgn, regnes dette som et helt nytt døgn. Arbeidstaker kan da trekkfritt få utbetalt døgnsatsen avhengig av type overnattingssted.

Dersom arbeidstaker får dekket ett eller flere måltider på reisen, skal måltidstrekket beregnes med 20 % for frokost, 30 % for lunsj og 50 % for middag av den aktuelle satsen (dagsats eller overnattingssats basert på type overnattingssted).

Statens særavtale

Er arbeidsgiver bundet til å følge statens særavtale, er reglene litt mer komplisert. Her er det ulike satser for om reisen er i Norge eller i utlandet.

Reiser i Norge:

  • Reiser 6-12 timer: kr 307
  • Reiser over 12 timer u/overnatting:kr 570
  • Reiser med overnatting i Norge:kr 780 (uavhengig av type overnattingssted)

Reiser i utlandet:

  • Reiser med overnatting:egen sats for det enkelte land (uavhengig av type overnattingssted)
  • Reiser 6-12 timer:50 % av satsen for vedkommende land
  • Reiser fra 12 timer: full sats for vedkommende land

En reise med overnatting som varer 6 timer eller mer inn i et nytt døgn, vil etter statens særavtale godtgjøres etter satsene for reiser 6-12 timer og reiser over 12 timer, altså etter dagsatsene.

Når det gjelder måltidstrekk skal dette beregnes med 20 %, 30 % og 50 % av full døgnsats, kr 780 i Norge og egne satser for de enkelte landene i utlandet, uansett om arbeidstakeren er på en reise med eller uten overnatting.

Uansett om man følger statens særavtale eller for eksempel har andre egne regler og satser, må arbeidsgiver forholde seg til skattereglene og de trekkfrie satsene. Dette for å vite hvor mye av godtgjørelsen som kan utbetales uten forskuddstrekk, og eventuelt hvor mye som blir skattepliktig.

 

Ledernetts ekspert på lønn:

 

Siviløkonom Marianne Lund jobber som rådgiver i https://www.sticos.no/ med fagområdene lønn og personal.

Har du leder eller HR-ansvar? Hold deg faglig oppdatert med Personal og Ledelse

Bestill abonnement

Last ned enkeltsider eller utgaver av bladet

Besøk oss på facebook

Meld deg på vårt gratis nyhetsbrev

Prøveles Personal og Ledelse nr. 3/2016 - Helt gratis!

Powered by Labrador CMS