Andre-Oktay-Dahl.jpg

Ledere må fremme åpenhet!

André Oktay Dahl (H) mener det er et klart lederansvar å sørge for at homofile og lesbiske våger å åpne seg på arbeidsplassen. - Du skal på lik linje med andre arbeidstakere kunne snakke åpent rundt lunsjbordet, uten at det oppfattes som om du står fram hele tiden, sier han.

Publisert

André Oktay Dahl (35) har en lang politisk karriere bak seg og er nestleder for justiskomiteen på Stortinget. Foto: Karine H. Henriksen

Selv om Dahl er mer ressurssterk enn de fleste, har han i perioder av livet valgt å skjule sin homofile legning.

– Jeg fortalte min mor det første gang da jeg var 15 år. Da var det en fase jeg skulle gjennom trodde folk. Som 17 åring stakk jeg hjemmefra og det ble betegnet som nok en ny fase. Senere forsøkte jeg å skjule min legning både i jobber og i militæret, sier André.

Et klart lederansvar

Ofte er det redselen for tap av ansikt og frykt for trakassering som hindrer homofile og lesbiske fra å stå frem.

– Jeg mener det er et klart lederansvar å legge listen i forhold til hva som er akseptabelt på jobben. Hvis en leder går offensivt ut og sier at mobbing og trakassering i enhver sammenheng er uakseptabelt, både i arbeidslivet og ikke minst innen idretten, er mye av jobben gjort, sier han.

Politikeren mener dette må gjelde for alle minoritetsgrupper, enten de har en annen etnisk opprinnelse, er funksjonshemmet eller sliter med andre problemer. Det handler om inkludering i arbeidslivet.

– Allerede i en ansettelsesprosess bør slike ting legges på bordet, slik at folk vet hvilken kultur dere har i bedriften. Ved å signalisere en god takhøyde, der alle minoriteter er velkommen, kan det tenkes at personer åpner seg bare av den grunn.

Langt over kanten

I politikken har Andrés åpenhet gått bedre enn det den unge høyrepolitikeren i utgangspunktet forventet.

– I 2000 valgte jeg å stå frem offentlig på et møte i Akershus Høyre i forbindelse med en diskusjon om partnerskapsloven. Det føltes godt, sier han.

Likevel har han gjennom årene fått noen stikk som må ansees for å være langt over det som er akseptabelt i norsk arbeidsliv.

– Det har for eksempel vært kollegaer som har sagt til meg i forkant av nominasjoner at jeg ikke trenger å være så ”veldig homofil”.

– Det har også vært de som mener at jeg som politiker ikke kan uttale meg objektivt om homofili og overgrep, fordi jeg er homofil og selv har opplevd overgrep. Hvis jeg imidlertid hadde vært en politiker med sykepleierbakgrunn ville jeg blitt sett på som en ekspertkilde i helsespørsmål.

Viktig med åpenhet

Dahl er klar over hvilken betydning det har for personer med en annen seksuell legning at kjente mennesker står frem.

André Oktay Dahl mener ledelsens signaler om hva som er akseptabelt på arbeidsplassen blir avgjørende for omhomofile og lesbiske blir inkludert, og om de våger å stå frem. Foto: Karine H. Henriksen

– I dag har vi en helt annen forståelse og aksept for det å være en minoritet. Bare i min gruppe i Høyre har vi fire åpne homofile. Det at kjente personer står frem, både i næringsliv, innen idretten og i politikken gjør at aksepten gradvis blir større, sier han.

– Det er likevel et paradoks at det ikke finnes en kjent profilert mannlig fotballspiller i Norge, eller at flere kjente finans- eller businessmenn er åpne, sier han ettertenksomt.

Rundt lunsjbordet

Det å få aksept for homofili handler om å kunne delta på den sosiale arena på arbeidsplassen.

– Du skal på lik linje med andre rundt lunsjbordet kunne fortelle hva du har gjort i helgen, om familien og om venneturer uten at det blir oppfattet som om du står frem hele tiden.

Dahl mener det er viktig å respektere at ikke alle homofile og lesbiske har behov for å være åpen om sin seksuelle legningen.

– Noen mennesker er opptatt av diskresjon, på samme måte som noen heterofile holder sitt privatliv for seg selv, sier han.

Sykefravær

Det som skiller homofile fra mange andre minoriteter er at det ikke er synlig på utsiden.

– Jeg tror for eksempel at folk med en annen etnisk bakgrunn slipper situasjoner som homofile kan havne i. Det er vanskeligere å slenge ut en vits om funksjonshemmede, eller noen med en annen hudfarge, hvis de ser at det er slike tilstede.

Det at du ikke kan se at en person har en annen seksuell orientering, kan føre til at homofile gjennom å være vitne til hets og negative kommentarer, får problemer.

– Vi kunne nok hatt langt færre sykefravær dersom ledere og kollegaer hadde vært mer åpen og klar i forhold til aksept og mobbing på jobben, sier han.

Skal jeg våge å spørre?

Hvis du har en følelse av at en person skjuler sin legning, kan du spørre om det?

– Ja, men jeg ville vært veldig forsiktig. Du vil kanskje få en sterk reaksjon først, men dersom du forklarer hvorfor du tror det, kan det hende at personen velger å åpne seg. Det kan tenkes at personen ikke er homofil, men har andre problemer som er tabubelagt eller av en veldig privat karakter, sier han.

Åpen på jobben

Våren 2010 kom en ny informasjonsbrosjyre om homofile og lesbiske i arbeidslivet. Åpen på jobben handler om hvordan du som leder, tillitsvalgt eller kollega kan sørge for et inkluderende arbeidsmiljø.

Karen Pinholt.

– Brosjyren har vært rettet mot LO-ledere og tillitsvalgte. Dessuten får vi stadig nye henvendelser fra arbeidsgivere som etterspør konkret materiell fra oss, sier Karen Pinholt i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH).

Målet med den nye brosjyren er å sørge for at folk får lov til å være seg selv på arbeidsplassen, uten at det legges til rette for spesialbehandling av homofile, eller LHBT-personer, som det også kalles.

– Vi skal ikke tvinge alle til å være åpen. Men vi vet at de fleste som er åpne har fått det bedre både privat og på jobb. Arbeidsgiver må derfor legge til rette for at det er mulig å være åpen på jobben. Det er det viktigste, poengterer hun.

Det første bedriftsledere, kollegaer og tillitsvalgte kan gjøre er å snakke om homofili på jobben.

– Ta opp saker fra nyhetene. Ta bladet fra munnen og skap en stemning som tilsier at det er greit å være homofil på arbeidsplassen, oppfordrer Pinholt.

Noen enkle kjøreregler:

I brosjyren til Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transbersoner (LLH) og LO, Åpen på jobben, finnes følgende råd for inkludering i arbeidslivet:

1. Bruk alltid et kjønnsnøytralt språk.

2. Ikke anta at alle du møter er heterofile.

3. Vær bevisst dine egne holdniger, husk at homovitser kan virke ekskluderende selv om det ikke er vont ment.

4. Ha nulltoleranse for homohets.

5. Gi positiv respons hvis noen kommer ut av skapet.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken. Bestill et abonnement på Personal og Ledelse her. Enkeltutgaver av kan du kjøpeher.

"
Powered by Labrador CMS