Ankomst i Marine Jumper i 1948, et amerikansk tankerskip fra 2. verdenskrig som de første årene ble brukt til å frakte studenter fra USA til Sommerskolen i Oslo.

Sommerskolen: En internasjonal 75-åring ved UiO

Den internasjonale sommerskolen ved Universitetet i Oslo arrangeres i år for 75. gang. I 2021, som i sitt første år, trosser Sommerskolen globale hindringer for å bringe mennesker sammen til akademisk læring på tvers av landegrenser.

For 75 somre siden ble 200 studenter fra USA fraktet til Oslo med Marine Jumper, et amerikansk tankerskip brukt under andre verdenskrig. Sommerskolen var først organisert som takk til amerikanske universiteter som lot norske studenter fullføre sine grader mens norske universiteter var stengt under den tyske okkupasjonen. Siden den gang har Sommerskolen ønsket studenter fra hele verden velkommen til UiO hver sommer.

Historien gjentar seg: I år som i 1947 er det en stor utfordring å samle alle studentene i Oslo som følge av en global krise. Likevel bringer Sommerskolen studenter fra alle verdens hjørner sammen til akademiske studier for å fremme fred og samhold.

Fra mandag 28. juni og seks uker framover vil 615 studenter delta digitalt fra sine 87 hjemland og ulike tidssoner. ISS tilbyr i år 18 ulike emner på bachelor og masternivå, med fokus på fredsbygging, demokrati, menneskerettigheter, historie, kjønn, språk og kultur.

Feirer med webinarserie om Norge

— Årets sommerskole er startskuddet for ISS’ 75-årsjubileum, som vil markeres helt fram til sommeren 2022, sier ISS-direktør Nita Kapoor.

— Ett av arrangementene er blant annet en gratis webinarserie i regi av Sommerskolen for alle nåværende og tidligere studenter, samarbeidspartnere og interesserte. Serien heter Norwegian Life and Society, inspirert av en foredragsserie under samme tittel vi har hver sommer og som våre studenter er veldig glad i, forteller hun.

Digitalisering påvirker

— En av effektene av digital undervisning er at vi ser en endret landssammensetning, fordi de tidligere utfordringene som visum og reisekostnader ikke lenger gjelder. Vi ser færre studenter fra USA enn før, og langt flere fra for eksempel Pakistan og Norge, sier Kapoor.

I år deltar 69 studenter fra USA, som er et lavere tall enn vanlig og som i 73 år før digitalisering var det høyest representerte landet. Samtidig er det flere studenter fra Brasil, Frankrike, India, Kina, Mexico, Spania, Storbritannia, Tyskland, Tyrkia og Vietnam.

I fjor under pandemien var første gang ISS tilbød studentene sine digital undervisning.

— Vi målte veldig høy studenttilfredshet i fjor, til tross for digital omlegging i siste liten. Vi håper å gjenta suksessen i år, og har enda mer erfaring å lene oss på denne gangen, sier Kapoor.

Norsk språk er populært

Det mest populære faget på sommerskolen er norsk språk.

— Det er flott at det er stor interesse for norsk språk i utlandet. Vi har spesielt mange studenter fra Pakistan, hele 125 studenter derfra har valgt å studere norsk denne sommeren. Faget er også populært blant studenter fra USA, Filippinene, Nepal, og Russland, sier Inger Hadland, leder for norskundervisningen ved ISS.

Til sammen 321 studenter fra 48 ulike land har meldt seg på språklige emner i år. Dette inkluderer ett emne i nynorsk og et nyetablert emne i norsk grammatikk.

(Universitetet i Oslo/NTB Kommunikasjon)

Powered by Labrador CMS