– Falske stillinger er i ferd med å bli noe alle som søker jobb må være klar over, sier sikkerhetsekspert Jelle Wieringa i IT-sikkerhetskonsernet KnowBe4.

Pass på dette hvis du finner «drømmejobben»

Både jobbsøkere og arbeidsgivere bør være oppmerksom på en ny sofistikert svindel, advarer IT-sikkerhetskonsernet KnowBe4.

Det er for tiden rekordlav arbeidsledighet og arbeidstakers marked. Dette utnyttes også av kriminelle, som forsøker å svindle jobbsøkere.

– Falske stillinger og falske jobbsøkere er i ferd med å bli noe alle som søker jobb og alle arbeidsgivere må være klar over. Selv om du søker jobb gjennom vanlige kanaler, er det en økt risiko for at du kommer i kontakt med en falsk arbeidsgiver, sier sikkerhetsekspert Jelle Wieringa i IT-sikkerhetskonsernet KnowBe4.

I USA har FBI sendt ut flere advarsler om rekrutteringssvindel, og i Norge har Sør-Øst politidistrikt tidligere advart mot bedrageri med jobbannonser.

Krever betaling for bakgrunnssjekk

Falske arbeidsgivere hevder ofte at de representerer kjente selskaper og har falske nettsider som ligner sidene til selskapene de utgir seg for.

– En vanlig svindel går ut på at svindleren prøver å få jobbsøkere til å betale et forskuddsgebyr. De utlyser en stilling som er drømmejobben for mange. De tilbyr stillingen over e-post eller chat, eller gjennomfører kun et kort intervju, der de lar søkeren snakke mest mulig. Svindlerne tilbyr søkeren jobben, men sier at de må gjennomføre en bakgrunnssjekk, som søkeren må betale for, men som han vil få refundert for etterpå, forklarer Wieringa.

– Hvis en rekrutterer sier at stillingen ikke er gjort offentlig kjent enda, så sjekk med selskapet han hevder å jobbe for at stillingen er reell, råder sikkerhetsekspert Jelle Wieringa i IT-sikkerhetskonsernet KnowBe4.

Skadevare gjennom «spørreskjema»

I løpet av de siste årene har falske arbeidsgivere også begynt å prøve å lure jobbsøkere til å installere skadevare, som de lurer folk til å trykke på ved at de for eksempel utgir det for å være et spørreskjema.

– Ved begge fremgangsmåtene er målet å få tilgang til og stjele personlig identifiserbar informasjon, passord, kredittkortinformasjon og annet som skal til for å stjele offerets penger eller identitet. I andre tilfeller er svindelen mer målrettet, der det er arbeidsgiveren til den som lures til å søke jobb som er målet. Ved bruk av skadevare prøver svindlerne da å få tilgang til nettverket til jobbsøkerens nåværende arbeidsgiver, forklarer Wieringa.

Dette bør du passe på

For å bli best mulig rustet til å kunne oppdage falske jobber eller falske jobbsøkere, er nøkkelen økt bevissthet.

– For det første er det viktig å være klar over at dette i økende grad skjer. Jobbsøkere bør lete opp stillingsannonsen under «ledige stillinger» på selskapers nettside. Ikke trykk på lenker fra «rekrutterere», men søk opp nettsider selv. Hvis du bruker en kjent nettside med jobbutlysninger, for eksempel Finn.no, så følg deres råd for å unngå svindel. Husk også at seriøse arbeidsgivere som lyser ut ekte jobber, ikke ber deg om penger, sier sikkerhetseksperten.

– Hvis en rekrutterer sier at stillingen ikke er gjort offentlig kjent enda, så sjekk med selskapet han hevder å jobbe for at stillingen er reell. Du bør aldri oppgi personlig identifiserbar informasjon i en jobbsøknad før du har fått bekreftet at personen du er i kontakt med tilbyr en ekte jobb i et ekte selskap, og har myndighet til å gjøre det, råder Wieringa.

(KnowBe4/NTB Kommunikasjon)

Powered by Labrador CMS