Funksjonshemmede-IA--CB4922

Et springbrett til arbeidslivet

Flere tusen unge med nedsatt funksjonsevne opplever i dag at de ikke får jobb. Mange tviler på sin egen evne som arbeidstaker. Jobbstafetten er en IA-kampanje som ønsker å inspirere de unge til å gripe sjansen.

Publisert

– Jobbstafetten gir meg viktig arbeidserfaring for fremtiden, men også noe å fortelle kompisene om. I en alder av 24 er dette min første jobb. Nå kan jeg ha noen gode historier «fra jobben» jeg også, sier Olav Skolseg Ree. (Foto: Nils Fredrik Wisløff)

Universell utforming har bidratt til å redusere de fysiske tersklene sier initiativtaker til Jobbstafetten og leder for IA-rådet i Oslo og Akershus, Truls Ivar Ruud.

- Neste skritt er å fjerne de mentale barrierene hos arbeidsgivere, ansatte og unge med nedsatt funksjonsevne. Gjennom Jobbstafetten vil vi vise fram mulighetene som ligger og venter, sier han.

Vil øke sysselsettingen

Jobbstafetten skal inspirere både arbeidsgivere og unge med nedsatt funksjonsevne til å se løsninger i stedet for hindringer, slik at samfunnet får flere hender i arbeid. I år har IA-rådet samlet et knippe jobbsultne unge og koblet dem opp med offensive arbeidsgivere for en måneds tid med verdifull arbeidspraksis.

– Vi har et inntrykk fra rekrutteringsprosessen til Jobbstafetten av at en del unge med funksjonsnedsettelser tror at arbeidsgivere ikke er interesserte i å tilrettelegge for dem. Derfor velger de ikke å være aktive i søken etter jobber. Jobbstafetten beviser det motsatte, nemlig at arbeidsgiverne ser dem som en verdifull ressurs, og ikke en belastning, sier Truls Ivar Ruud.

– Norge har mye å tjene på at unge mennesker bidrar til velferdsstaten som arbeidstakere. Det samme har arbeidstakerne selv, legger Ruud til.

Får selvtillit av jobben

Olav Skolseg Ree har cerebral parese, noe som gjør at han sitter i rullestol. Det har vært vanskelig å få jobb, ikke bare på grunn av handikappet, men og på grunn av planleggingen som ofte må til når han er avhengig av hjelp.

– Jobbstafetten lar meg kombinere jobb med studier, og jeg blir mer og mer overbevist om at dette er noe jeg ikke vil være foruten. Jeg får selvtillit av å jobbe, og blir sikrere på at jeg kommer til klare meg i arbeidslivet etter studiene, sier Olav, For tiden studerer han juss og er utplassert hos NAV den neste måneden.

Hva er Jobbstafetten?

Jobbstafetten er en kampanje i regi av IA-rådet i Oslo og Akershus frem mot IA-konferansen 15. oktober 2013. Konferansen handler om utfordringene unge med nedsatt funksjonsevne møter i arbeidsmarkedet. Jobbstafetten prøver ut dette i praksis ved å utplassere ungdom med ulike funksjonsnedsettelser i forskjellige bedrifter. Underveis forteller de om sine erfaringer på www.jobbstafetten, Facebook og Instagram. Dette er andre året Jobbstafetten gjennomføres.

Hva er inkluderende arbeidsliv?

Den videste betydningen av inkluderende arbeidsliv(IA) er en visjon om hvordan norsk arbeidsliv bør være; Åpent og med plass til alle som kan og vil arbeide. Intensjonsavtalen om et inkluderende arbeidsliv fra 2001 er et stort politisk samarbeidsprosjekt der offentlig sektor, arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner arbeider sammen for å finne løsninger på store utfordringer i norsk arbeidsliv.

IA-avtalen peker på arbeidsplassen som den viktigste arenaen for å skape et mer inkluderende arbeidsliv. IA-begrepet brukes derfor også om en tilnærming til hvordan den enkelte arbeidsplassen kan bli mer inkluderende.

IA-rådet i Oslo og Akershus er et regionalt samarbeidsorgan som består av representanter for myndighetene og partene i arbeidslivet. Rådet skal være pådrivere og bidra til en forsterket innsats for å innfri det overordnede målet i IA-avtalen.

15. oktober arranger IA-rådet i Oslo og Akershusårets IA-konferanse om "Vårt uføre Norge".Konferansen vil diskutere problemstillinger rundt sysselsetting og inkluderende arbeidsliv. Les mer om konferansen her:

http://www.reiseogkonferanseservice.com/NAVArbeidslivssenterAkershus/IAkonferansen2013/

(Pressemelding)

"
Powered by Labrador CMS