hoppetavkarrieren.jpg

Mannens karriere har forkjørsrett

En ny studie viser at eliteutdannede kvinner har like karrierepreferanser som menn. Likevel tar mødre mer av omsorgsarbeidet enn fedrene og det får betydning for realisering av kvinnens karriere.

Publisert

I årets første utgave av Personal og Ledelse kan du lese om hva som gjorde at Ann Kjersti Skarland hoppet av karrieren og valgte familien.

Hva skjer med høyt utdannede kvinners og menns karriere- og familietilpasning når de får barn? Og hvordan kan tilpasningene forklares? Seniorforsker Sigtona Halrynjo, Arbeidsforskningsinstituttet, har studert hvordan karriereløpet påvirkes av omsorgsarbeidet i forbindelse med barn.

Likestilling?

Avhandlingen tar utgangspunkt i tre samfunnsmessige utviklingstrekk som peker i retning av et mer likestilt arbeids- og familieliv: kvinners økte utdanningsnivå, menns nye fedrerolle og utviklingen av familievennlige rettigheter og ordninger.

Halrynjo har undersøkt i hvilken grad disse endringene har medført at vi nå kan snakke om et likestilt arbeidsliv blant høyt utdannede – eller om omsorgsansvar for barn fortsatt har kjønnsskjeve konsekvenser for realisering av karriere.

Fars karriere får forkjørsrett

Studien viser at eliteutdannede kvinner har like sterke karrierepreferanser som menn, og at de foretrekker en lik fordeling av lønnsarbeid og omsorg for barn.

Likevel tar mødre mer av omsorgsansvaret enn fedre, og fordeling av omsorgsansvaret får betydning for realisering av karriere. Fars karriere får oftere forkjørsrett, mens mors karriere får vikeplikt, også i høyutdanningspar.

Like utfordringer for far

Avhandlingen viser imidlertid at de få fedrene som tar hovedansvaret hjemme, har de samme utfordringer i forhold til jobb og karriere som mødre.

For å forstå hvordan konflikten mellom karriere og omsorg for barn kan opprettholdes, til tross for familievennlig tilrettelegging, anvendes begrepet karrierelogikkens spilleregler.

Å utforske karrierelogikkens spilleregler betyr i denne sammenheng å undersøke hvilke egenskaper, tilpasninger og ressurser som reelt sett belønnes med avansement eller andre former for karrieresuksess i en gitt bransje eller arbeidsorganisasjon.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken.

"
Powered by Labrador CMS