Powernap kan få deg på rett kjøl

Alle ettermiddagstrøtte kan virkelig glede seg. En kort høneblund i løpet av dagen eller ettermiddagen vil nemlig kunne gjøre deg mer skjerpet og fokusert – og en lengre hvil skal kunne forbedre dine kognitive evner.

Publisert

Aldri tidligere har vel forholdene ligget bedre til rette for å få gjennomført en høneblund, eller en kort hvil i løpet av et døgn. Når så mange jobber hjemmefra, er det plutselig dukket opp helt andre muligheter enn vi hadde tidligere.

Plutselig holder ikke argumentet lengre om at man ikke ser at det er tid nok, eller at vi ikke evner å ta oss tid, til å hvile denne korte tiden som kreves for å gjennomføre en vellykket powernap.

En rekke fordeler

Temaet rundt powernaps er gjort synlig og godt beskrevet gjennom flere år, men nå er fordelene blitt ytterligere dokumentert gjennom en ny forskningsrapport.

Professor John Axelsson ved Karolinska Institutet i Stockholm, og psykologi-forsker Tina Sundelin ved Stockholms Universitet har i en studie, gjengitt i en artikkel i The Conversation, konkludert med at «napping» er en suveren måte å kjenne seg både mer uthvilt og mer skjerpet på. I tillegg skriver de to at noen forskningsresultater til og med viser at en middagshvil kan styrke vår kognitive evne.

Det er fortsatt en del «hvis» og «dersom», men forskerne er veldig enige i konklusjonen i sin studie: Hvis du vet hvordan powernaps virker på kroppen, så kan du med stor fordel utnytte det til egen fordel og vinning.

Her gjelder den korte varianten

Forskerne skriver at det kun er powernaps på mellom 10 og 30 minutter som gjelder hvis du skal være mer pigg rett etter at du har våknet. Hvis du faller for fristelsen og velger lengre høneblunder vil du kunne oppleve å bli mer trøtt og døsen, selv om du likevel har fått hjelp til å holde trøttheten i sjakk.

Uansett vil det være en stor fordel å drikke kaffe rett før hvilen. Den kaffekoppen kan nemlig hjelpe deg til å våkne opp nettopp uten å bli mer døsen og hjelpe deg med å skjerpe sansene.

Mens korte powernaps er med på å frigjøre energi, er de lengre hvilepausene med på å gjenopprette og forbedre evnen til å lære. En ettermiddagslur på en til to timer kan ifølge forskerne vise til at du aktiviserer hippocampus, denne delen av hjernen som er helt avgjørende for å lære og huske.

Viktigere enn vi har trodd

Men Axelsson og Sundelin legger i artikkelen stor vekt på at de korte øktene med hvile har mye større betydning enn vi kanskje har fått klart for oss. De mener det er gode muligheter for at det å ta seg en lur er med på å hjelpe hjernen til raskt å rydde i rotet, og fjerne en del av det avfallsstoffet som er blitt liggende. Dette kan være direkte hindrende for god og konstruktiv hjerneaktivitet.

Powernaps han ha som funksjon å fylle hjernens energilagre, samtidig som de vil hjelpe til med å vekke de delene av hjernen som er falt litt til ro over tid, og gjennom det bidra til å stabilisere hele hjernens store nettverk av funksjoner.

Veldig mange over hele verden har jobbet, og vil fortsatt jobbe, mye fra hjemmekontor. Derfor tror forskerne at det kan være en god investering å benytte noe av lunsjpausen til å ta seg en powernap. Det kan ha stor betydning for hvordan du gjennomfører arbeidsdagen, og spesielt hvis og når tankene begynner å vandre og oppmerksomheten rundt gjøremålene dine ikke lenger er den samme.

Powered by Labrador CMS