Nets: 2020 var et år med store forandringer for den fysiske handelen

Koronapandemien forandret betingelsene for fysisk handel radikalt i 2020. Som forventet opplevde mange bransjer i Norden en negativ utvikling.

Den nedadgående trenden for kontantbetalinger akselererte kraftig i hele regionen, og forbrukernes oppslutning om det kontantløse samfunn ble forsterket, samtidig som antallet kontaktløse betalinger også økte kraftig. Dette viser årets Nordic Payment Report fra Nets.

2020 var et barskt år for den fysiske handelen. Restriksjoner og sosial isolasjon på grunn av koronapandemien var hard mot mange bransjer og endret kundenes forbruksmønstre, herunder hvordan de brukte pengene sine og hvor de gjorde innkjøp, sier Kjetil Eckhoff Skeie, salgsdirektør Nets Norge.

Nordic Payment Report er en årlig rapport utgitt av Nets, basert på statistikk omkring betalinger og relaterte emner for forretningsdrivende med fokus på fysisk handel. Nets sammenligner de nordiske forbrukeres handels- og betalingsmønstre gjennom egne kortdata fra betalingsterminaler, og supplerer denne innsikten med en stor, årlig meningsmåling blant forbrukerne. Formålet med rapporten er å dele trender og tendenser omkring betalinger på tvers av de nordiske landene.

Rapportens hovedkonklusjoner:

 • Nesten alle kategorier innen fysisk handel i Norden hadde negativ vekst* i 2020. Supermarkeder hadde derimot et sterkt år i de fleste landene, hvilket også gjelder for handelskategorier innenfor salg av produkter til hjemmet. Tall for hovedkategoriene i Norge:
  • Butikker: - 10,9 prosent
  • Supermarkeder: + 5,8 prosent
  • Restauranter og kafeer: - 47 prosent
  • Transport: - 24,4 prosent
  • Servicesektoren: - 44,4 prosent
 • Forbrukernes betalingsmønstre – som normalt forandrer seg langsomt – utviklet seg hurtig i 2020. Kontanters nedadgående trend akselererte, og økningen i kontaktløse betalinger fortsatte i Norge.
 • Rapporten inneholder også informasjon om hvordan forbrukerne ser på de forskjellige muligheter for betaling med kort og hvordan de forandrer seg, i tillegg til godkjenningsmetoder, digitale kvitteringer og lojalitetsprogrammer.

Rapporten kan lastes ned fra: https://info.nets.no/nordic-payment-report-2020

(Nets/NTB Kommunikasjon)

Powered by Labrador CMS