De fleste har hatt mindre å bruke pengene på under korona-pandemien, og mange har benyttet muligheten til å bedre sin privatøkonomi viser en undersøkelse fra Bisnode Dun & Bradstreet.

Bedre økonomi under korona

En ny undersøkelse viser at de fleste har fått bedre privatøkonomi det siste året. Nær halvparten har brukt mindre penger, og fire av ti oppgir at de har mindre gjeld enn for ett år siden.

– De fleste har hatt mindre å bruke pengene på under korona-pandemien, og mange har benyttet muligheten til å bedre sin privatøkonomi. Det er selvsagt godt nytt for de det gjelder, men også for våre kunder i kreditt- og finanssektoren som kan forvente mindre tap hos privatpersoner, sier analysesjef Kari Mette Almskog i Bisnode Dun & Bradstreet, som står bak en landsrepresentativ undersøkelse utført av Novus.

46 prosent sier der de har brukt mindre penger det siste året. Imidlertid svarer 15 prosent at de har brukt mer penger enn tidligere. De fleste av disse tilhører den yngste gruppen fra 18 til 29 år.

Mindre gjeld

41 prosent oppgir at de skylder mindre penger enn for et år siden, 24 prosent at det er på samme nivå og 20 prosent har økt gjelden. Det er først og fremst de i aldersgruppen 50-64 år som har blitt kvitt mest gjeld i perioden, mens de som har økt gjelden mest er i alderen 18-29 år, hvor 43 prosent svarer de har fått mer gjeld i løpet av det siste året. ­Det er naturlig da det er mange studenter og nyetablerte i de yngre aldersgruppene.

15 prosent svarer de ikke har noe gjeld. Det er ikke mange som oppgir at de har hatt problemer med å betale regninger eller lån det siste året, kun 6 prosent oppgir slike problemer. 72 prosent sier betaling av regninger og gjeld har vært som vanlig, og 21 prosent sier de har mindre problemer med dette enn vanlig.

Tro på framtiden

Hele 21 prosent tror de vil få økt inntekten de neste kommende seks månedene, mens 6 prosent tror de får mindre inntekt. Majoriteten på 69 prosent svarer de vil ha omtrent samme inntekt som i dag. Kun fire prosent tror de kommer til å oppleve permittering eller at de mister jobben i de kommende 12 månedene. 66 prosent svarer de ikke tror de vil oppleve å miste jobben i korte eller lengre periode. De resterende 30 prosent svarer enten vet ikke, eller er ikke i jobb i dag.

Undersøkelsen viser at pandemien har gjort at folk har blitt mer optimistiske for framtidig økonomi.

– I tillegg til at mange har spart seg opp penger gjennom det siste året og betalt ned gjeld, ser framtiden lys ut. Også for de som gir privatpersoner lån og kreditter, og skal få betalt tilbake renter og avdrag, forklarer analysesjef Kari Mette Almskog i Bisnode.

(Bisnode/NTB Kommunikasjon)

Powered by Labrador CMS