– Hva folk kan teller mer enn hvordan de har lært det, sier Sølvi Spilde Monsen, konserndirektør Manpower. (Foto: Manpower group)
– Hva folk kan teller mer enn hvordan de har lært det, sier Sølvi Spilde Monsen, konserndirektør Manpower. (Foto: Manpower group)

Be jobbsøkere inkludere dataspillerfaring på CV-en

Arbeidsgivere over hele landet vil bemanne opp før nyttår. Kampen om talentene i arbeidsmarkedet visker ut grenser mellom sektorer og læringsarenaer, mener Manpower.

Publisert

Nesten én av ti norske arbeidsgivere planlegger å ansette flere medarbeidere før nyttår. Det viser ManpowerGroups arbeidsmarkedsbarometer for fjerde kvartal 2018. Selv om oppbemanningene er kommer i forskjellige sektorer, er det hard konkurranse om folk med de mest ettertraktede egenskapene.

Hvis bedriften ønsker bedre tilgang på aktuelle kandidater har Manpower-sjef Sølvi Spilde Monsen en ukonvensjonell oppfordring:

– Be kandidatene inkludere dataspillerfaring på CV-en når de søker. Eller andre aktiviteter hvor de har demonstrert egenskaper som kan være nyttige i jobben.

Hun utdyper:

– Enten det er tid, hender eller fagkunnskap arbeidsgivere etterspør, er det mange bedrifter som er på jakt etter de samme kandidatene. Å gjenkjenne egenskaper og erfaringer som kan la seg overføre til en ny rolle eller sektor, gir dere et konkurransefortrinn i kampen om talentene.

Ser etter overførbare ferdigheter i dataspill

Problemløsning, samarbeid, kommunikasjonsevner og digital kompetanse er blant egenskapene som ofte går igjen i stillingsbeskrivelser. Forskning viser at en arena for å utvikle slike egenskaper, kan være å spille komplekse dataspill. Derfor har Manpower utvidet CV-registreringsskjemaet slik at alle kandidater som fyller ut CV også kan fylle inn spillerfaringen sin.

– Etter at vi innførte endringen i august, har vi fått mange positive tilbakemeldinger både fra kunder og kandidater. De første kandidatene er allerede ute i jobb hos våre kunder. Vår erfaring er at spillerfaring lar seg omsette til arbeidserfaring, sier Spilde Monsen.

Store virksomheter har størst appetitt

Ifølge arbeidsmarkedsbarometeret er det særlig store selskaper som planlegger å ansette flere før nyttår. De mest optimistiske anslagene kommer fra selskaper med over 250 ansatte, med netto bemanningsutsikter på 13%.

I syv av ni bransjer planlegger arbeidsgiverne å øke bemanningsnivået i løpet av fjerde kvartal. Utsiktene bedrer seg i tre bransjer sammenlignet med tredje kvartal 2018 og styrker seg i seks av ni bransjer sammenlignet med samme tid i fjor. Hotell og bevertning, olje og gass, samt bank og finans er bransjer utmerker seg som de mest optimistiske bransjene, alle med tosifrede netto bemanningsutsikter.

Om arbeidsmarkedsbarometeret

ManpowerGroup har spurt 753 norske arbeidsgivere om de har behov for å bemanne opp, ned eller om bemanningsbehovet er uendret kommende kvartal. Andelen bedrifter som sier de skal bemanne opp, fratrukket andelen som sier de skal bemanne ned, gir en indikator på ansettelseslysten i arbeidsmarkedet. Dette omtales som netto bemanningsutsikter.

Powered by Labrador CMS