Løvetann Merete Anfinnsen

Kvinnelige fargeklatter

Frokost er kanskje dagens viktigste måltid, men lunsjen skal være dagens høydepunkt, mener damene i Løvetann AS. Den flerkulturelle gründerbedriften har bygget sin suksess på kvinner i sin beste alder.

Publisert

Etter noen års erfaring fra kantinedrift, med både ingeniørhøyskole og hotellhøyskole i ryggsekken, startet Merete Anfinnsen sitt eget selskap, Løvetann AS. (Foto: Løvetann)

- Noen ser på løvetann som ugress. Hadde de visst hva den kan kurere, hadde de endret sitt syn på denne vakre, gule vårblomsten. Den er noe av det mest standhaftige som finnes i naturen, sier gründer og daglig leder, Merete Anfinnsen i en melding.

Hun startet som et enkeltmannsforetak for 15 år siden. I dag har bedriften ansvar for 20 kantiner og over 30 håndplukkede medarbeidere fra 11 nasjoner. På menyen står hjemmelaget mat med krydder fra hele verden.

De ansatte lever opp til bedriftsnavnet og nesten halvparten av ”løvetennene” er blitt rekruttert gjennom NAV sitt rehabiliteringsprogram. Blant de ansatte finnes blant andre en bygningsingeniør som har brannslukningssystemer som spesialitet og en filmkunstner med 30 års fartstid bak kameraet.

- Flere av disse kvinnene kom med lav selvtillit og uten selvoppfattet markedsverdi. Det tok ikke lang tid før de med stolthet driver kantiner, ikke har fravær og nekter å slutte før de minst har fylt 70, foreteller gründer og daglig leder Merete Anfinnsen.

Den eldste var 66 år ved ansettelse. Samhold, godt arbeidsklima samt frihet og eget ansvar er grunnpilarene i bedriften. Sykefraværet er stabilt under 2 %.

- Det er utrolig gøy når du får tilbakemeldinger fra ansatte som får det til etter å ha gått uvirksomme over lengre tid. Men vi sjekker alltid referansene nøye og gir streng beskjed om at vi vil ha motiverte medarbeidere, forteller Anfinnsen

Fakta om Løvetann AS

• 30 ansatte • Bedriften ble etablert for 15 år siden• Har ansvaret for over 20 kantiner i Oslo og omegn• 60 % av de ansatte har innvandrerbakgrunn• Nesten halvparten kommer fra NAV rehabilitering hvor de har vært lenge.• Kvinnene kommer fra flere land: Thailand, Eritrea, Kambodsja, Tyrkia, Bulgaria, Russland, Nederland, Vietnam, Filippinene og Norge• Under 2 % sykefravær• Løvetann AS gir mikrolån til to kvinnebedrifter i India slik at de kan starte opp sin egen bedrift • Hver av de 20 kantinene har sin egen SOS-barneby som får fast støtte

Powered by Labrador CMS