glad-arbeidstaker-ill.clbx

Mestring gir suksess på jobb

Støtte fra ledere, opplevelsen av å ha gode trenings- og utviklings- muligheter og karriererelaterte muligheter er viktig for å skape et mestringsklima i jobben, det viser ny forskning.

Publisert

(Arkivfoto: Karine H. Henriksen)

Christina Nerstad ved Handelshøyskolen BI har sammen med forskerne Astrid Richardsen, Glyn Roberts og Anders Dysvik gjennomført spørreunderskelser blant nærmere 9000 ansatte i private og offentlige norske organisasjoner.

Studiene viser at et mestrings og motivasjonsklima påvirker ansattes motivasjon, engasjement, turnover-intensjonen, og prestasjoner på jobben ulikt.

Økt jobbengasjement

- Et mestringsklima bidrar i stor grad til å skape økt jobbengasjement over tid, mens et prestasjonsklima heller bidrar til å skape en følelse av utbrenthet over tid, fremholder Nerstad til bi.no.

Dersom ansatte opplever et mestringsklima blir de mer mestringsorienterte og opplever dermed i høyre grad å være engasjerte på jobb.

- Resultatene kan tyde på at det å skape et mestringsklima bidrar til å skape en positiv prestasjonskultur og økt suksess og arbeidsglede.

Ifølge Nerstad vil motivasjonsklima også påvirke vår personlighetsorientering. Ansatte som opplever et mestringsklima på jobb indikerer å bli mer mestringsorientert over tid, mens ansatte som i høy grad opplever et prestasjonsklima på jobb heller ser ut til å bli mer prestasjonsorienterte over tid.

Seks råd for et godt mestringsklima

Christina Nerstad har utarbeidet seks praktiske råd for å skape et klima for gode mestringsopplevelser med bakgrunn i forskning på idrett og pedagogikk:

1. Skap meningsfylte arbeidsoppgaver med tilstrekkelig variasjon.

2. Gi kreative utfordringer og muligheter til medbestemmelse.

3. Fokuser på å fremme indre motivasjon ved å legge vekt på utvikling av kompetanse, selvbestemmelse og tilhørighet (vi-følelse).

4. Unngå å favorisere og fremheve kun de beste. Ta vare på verdigheten til den enkelte.

5. Evalueringer bør i større grad også skje på grunnlag av innsats og egenutvikling. Ikke bare som en sammenlikning med andre.

6. Sett av tid til å utvikle talentet som bor i den enkelte medarbeider.

(Les mer om forskningen her: bi.no)

Powered by Labrador CMS