even-hagelien-3.jpg

Sterk vekst men vil det vare?

Bemanningsbransjen hadde en positiv utvikling i 2. kvartal og landet på åtte prosent vekst i forhold til samme periode i fjor. Det knytter seg spenning til om trenden fortsetter mener NHO Service.

Publisert

- Bransjen er bekymret for økt risiko som følge av krise i USA og i enkelte europeiske land, sier Even Hagelien i NHO Service. Foto: Karine H. Henriksen.

Ferske tall fra NHO Service viser vekst i de fleste fylker. Blant vinnerene er Vestfold med 27 prosent vekst, tett fulgt av Hordaland med 20 prosent vekst. Rogaland hadde en vekst på ca 12 prosent i forhold til i fjor.

Andre store markeder er Oslo med en vekst på 4,8 prosent, Akershus med 3,2 og og Sør-Trøndelag med 1,2. Størst nedgang er det i Oppland og Hedmark.

Betydelig optimisme

Kraftig vekst i konjunkturutsatte yrker viser betydelig optimisme i norsk næringsliv. Bygg og anlegg hadde vekst på hele 41 prosent siden i fjor, mens industri og produksjon økte med nesten 23 prosent. Også innen enkelte mindre konjunkturutsatte områder er det solid vekst.

- Likevel er det skyer i horisonten, som ikke var der i 2. kvartal da tallene ble samlet inn, sier Even Hagelien i NHO Service i en melding.

Nedgang innen helse og omsorg

Statistikken viser en nedgang på nesten 30 prosent. Dette tallet kan kun brukes som en indikator, fordi statistikken i helse og omsorg er blitt lagt betydelig om i 1. kvartal

- For de fleste områder har outsourcing i regi av bemanningsbedrifter vært av svært lite volum. Imidlertid ser vi at det innen helse har vært en del høyere enn innen andre områder, sier han.

Etter at avtalene vedrørende de fleste institusjoner som har vært totalbemannet av bemanningsbransjen ble sagt opp som følge av vårens turbulens skjedde det en kraftig nedgang på dette felt fra 1. til 2. kvartal. Dette innebærer at 21 prosent av nedgangen innen helse og omsorg kan tilskrives avvikling av outsourcing.

For ren utleie av helsepersonell er dermed situasjonen en nedgang på 9 prosent i forhold til samme kvartal i fjor og en liten oppgang på i underkant av 1 prosent i forhold til 1. kvartal i år.

Nedgangen var forventet, men innleie innen helse vil mest sannsynlig komme minst tilbake til tidligere nivå ettersom innleie av helsepersonell er svært viktig for å håndtere mannskapsbehovet i helsevesenet. Det vises i den forbindelse til doktoravhandlingen fra Christine Skjælaaen (Universitetet i Bergen) om innleie av sykepleiere på norske sykehus.

- Ved disputasen i juni sa hun at den store oppmerksomheten om arbeidstid og arbeidsvilkår for sykepleiervikarer paradoksalt nok, over tid, kan føre til at det blir større behov for slike vikarer, sier Hagelien.

Bruddene på arbeidsmiljøloven hos vikarbyråer og offentlige helsevirksomheter har ført til skjerpet kontroll med arbeidstidsbestemmelsene.

– Når det blir mer orden på overtidsbruk og lange vakter, trengs det flere sykepleiere til å dekke opp vaktene. Hvis det ikke blir ansatt flere sykepleiere i faste stillinger, vil også det bidra til økt behov for innleie, sier Even Hagelien.

23 000 heltidsstillinger

I første halvår ble det i bemanningsbransjen omsatt for ca 5,67 milliarder kroner. Dette var 12 prosent høyere enn første halvår i fjor.

I 2. kvartal ble det innen bemanningsbransjen utført nesten 23 000 heltidsstillinger. Dette er ca 1,2 prosent av alle heltidsstillingene i hele Norge. Her er stor variasjon på landsbasis.

Selv om antallet rekrutterte til faste stillinger sank noe i 2. kvartal sammenliknet med 2. kvartal i fjor, steg omsetningen med 8 prosent. Dette indikerer en vekst i rekruttering av ledere og spesialister.

- Alt i alt var 2. kvartal godt for bemanningsbransjen. Dette indikerer en positiv konjunkturutvikling. Nedgang innen helse var forventet og kan altså hovedsakelig knyttes til vårens turbulens i bransjen, sier Hagelien.

I dagens turbulente situasjon i flere internasjonale markeder er det spennende å se hva dette vil ha å si for Norge mener Hagelien.

- Hittil er utviklingen i bemanningsbransjen, på linje med utviklingen i boligmarkedet og arbeidsledigheten, ganske upåvirket av internasjonal børsuro. Imidlertid er det ofte slik, for eksempel ved forrige finanskrise, at det norske markedet først blir preget av krisen en god del etter at en krise har slått ut i andre store markeder.

(NHO Service)

Powered by Labrador CMS