tallcolourbox587606.jpg

Kredittstopp øker pessimismen

NHOs medlemsbedrifter er mer negative i sine forventninger til 2010 enn de var før sommeren.

Publisert

Bankene er blitt mer forsiktig med utlån til norske bedrifter. Det skaper nye utfordringer for næringslivet. Ill. foto: Colourbox.

Ferske tall fra NHOs Kvartalsrapport, som er basert på intervjuer med drøye tusen bedrifter i de fleste bransjer over hele landet, viser mindre optimisme.

- Mye tyder nå på at renter, valutakurs, produktivitet og lønnskostnader kan utvikle seg ugunstig i Norge i forhold til våre handelspartnere og slå ut i tap av konkurranseevne neste år, sier Tor Steig, sjeføkonom i NHO.

Får ikke kreditt

Tallene fra NHOs bedriftspanel viser at norsk næringsliv fortsatt sliter med å få kreditt til normale drifts- og investeringsformål. Bildet bekreftes både av SSBs statistikk over utlån, Norges Banks kvartalsvise undersøkelse av bankenes utlån, samt Kredittilsynets gjennomgang av norske bankers drift i 1. halvår 2009.

- Banksektoren i Norge preges av at det er liten konkurranse om lån til næringslivet mens markedet for boligfinansiering har flere dusin tilbydere. Det er grunn til å frykte økte banktap i 2010 og dermed enda verre betingelser for mange norske bedrifter når de søker om lån. Dette kan forsinke oppgangen i norsk økonomi.

Les også: Svak økning i utlån fra finansinstitusjoner

Rente

Nå må vi unngå særnorsk renteøkning, understreker Steig:

- Utsiktene på arbeidsmarkedet vil kreve moderasjon i vårens lønnsoppgjør, og ikke minst et statsbudsjett for 2010 som ikke gir for sterk stimulans til innenlandsk etterspørsel og dermed en særnorsk økning i styringsrenten.

"
Powered by Labrador CMS