Ill.foto: Colourbox
Ill.foto: Colourbox

Sosiale ferdigheter har blitt stadig viktigere i arbeidsmarkedet

Medarbeidere med gode sosiale ferdigheter blir stadig bedre betalt. Økningen er særlig tydelig i privat sektor.

Publisert

Forskere ved svenske IFAU, et offentlig institutt for arbeidsmarkedsforskning, har funnet at det å ha gode sosiale ferdigheter blir stadig viktigere på arbeidsmarkedet. Forskerne har studert lønnsutviklingen for menn i alderen 38-42 år i perioden 1992-2013. Resultatene viser at de som er initiativrike, ansvarsbevisste og som har høy stresstoleranse har størst sannsynlighet for å få godt betalte jobber, ifølge en pressemelding fra instituttet.

I privat sektor doblet avkastningen på sosiale ferdigheter seg i perioden fra 1992-2013. Lønnsøkningen har vært størst for folk med svært gode sosiale ferdigheter. Intelligens har derimot fått litt mindre betydning for lønnsutviklingen i perioden.

Som grunnlag for å vurdere sosiale ferdigheter og intelligens har forskerne brukt tester som er gjort i forbindelse med sesjonene til militær førstegangstjeneste. Informasjon om lønn, yrker, næringsliv og bedrifter kommer fra det statistiske sentralbyrået i Sverige. Rapporten heter "Den økende avkastningen på sosiale ferdigheter" og er skrevet av Per-Anders Edin, Peter Fredriksson (Uppsala Universitet), Martin Nybom og Björn Öckert ved IFAU.

Powered by Labrador CMS