Partner og nordisk HR-direktør i revisjons- og rådgivningsselskapet EY, Bjørn Vihovde.

- Å velge et studie betyr ikke nødvendigvis at du har låst deg til én type jobb

15. april er fristen for å søke på studier via Samordna opptak. HR-direktør Bjørn Vihovde i EY mener valg av utdanning ikke bør føre til økt press på unge. Fremtidens arbeidsliv vil kanskje stille helt andre krav til kompetanse enn hva vi har i dag.

- Det er et enormt stort press på unge om dagen. Jeg mener at valg av utdanning ikke bør legge ytterligere press på dem. Mange er kanskje redd for at valget de tar vil begrense karrieremulighetene deres senere, men slik trenger det ikke være. Hos oss har vi ansatte fra over hundre forskjellige utdanninger. Fremtidens arbeidsliv har behov for mangfold i bakgrunn og kompetanse, forteller partner og nordisk HR-direktør i revisjons- og rådgivningsgiganten EY, Bjørn Vihovde.

Det er ingen valg av utdanning som er feil, og det er heller aldri for sent å snu. Behovene i arbeidslivet endrer seg stadig, og om ti år kan dagens studenter jobbe i yrker som ikke engang fantes da de valgte studieretning.

- Mindset er veldig viktig, ikke bare utdanning. Fremtidens arbeidsliv legger enda større vekt på tilpasningsevne, nysgjerrighet, analytiske evner, kritisk tenkning og et godt balansert liv. I tillegg vil mellommenneskelige egenskaper bli enda viktigere, som evne til å bygge sterke relasjoner, bygge tillit, inspirere, inkludere, ha omsorg for andre, og genuint bry seg om de større spørsmålene i samfunnet, ikke bare jobbrelaterte oppgaver, sier Vihovde.

- Vi snakker med tusenvis av studenter hvert eneste år. Til dem er vi opptatt av å formidle at de først og fremst bør skaffe seg ulike typer opplevelser og erfaringer. Det handler ikke så mye om hvilken utdanning du tar, men hva du lærer underveis både i og utenfor skolen. Å velge et studie betyr ikke nødvendigvis at du har låst deg til én type jobb. Blant våre ansatte finner du selvsagt økonomer og revisorer, men også hackere og musikere. Vi har tidligere leger, som nå jobber med store prosjekter innen e-helse og digitalisering av helsesektoren, sier Vihovde.

(EY/NTB Kommunikasjon)

Powered by Labrador CMS