Restauranteier dømt for lønnstyveri

En restauranteier utbetalte for lite lønn til en av sine ansatte. Nå er han dømt til lønnstyveri og må betale nær en kvart million i erstatning.

Det er den første dommen av sitt slag etter at lønnstyveri ble tatt inn i straffeloven, skriver FriFagbevegelse.

Den nye loven trådte i kraft 1. januar i fjor og gjør det straffbart for en arbeidsgiver å ikke betale ansatte den lønnen de har krav på.

Saken stammer fra juni 2020. Kvinnen som arbeidet som servitør på en restaurant i Askim, jobbet seks timer seks dager i uka, men fikk stort sett kun utbetalt 15.000 kroner i måneden fram til hun sluttet etter to år.

Ifølge Oslo tingrett fikk kvinnen betalt 160.000 kroner for lite i perioden hun jobbet for restauranten, og hun fikk heller ikke utbetalt feriepenger. Det utgjør til sammen 243.600 kroner for lite i lønn.

Serveringsbransjen har allmenngjort lønn som vil si at det er ulovlig å betale under minstelønnen i tariffavtalen for bransjen, som ligger på 175,45 kroner i timen.

Den tiltalte restauranteieren tilsto samtlige forhold i retten og ble i tillegg til erstatning idømt 30 dagers betinget fengsel, ifølge FriFagbevegelse.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS