Angst Colourbox

Høye jobbkrav skummelt for hjerte

Ansatte som opplever høye psykologiske krav og samtidig har liten kontroll over egen arbeidshverdag, har 23 prosent større risiko for å få en hjerte-karsykdom enn andre arbeidstakere.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

Det kommer frem i en ny undersøkelse melder Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), som viser til ny europeisk forskning på området.

Høye psykologiske krav kan være høyt tidspress og stor arbeidsmengde, mens liten kontroll kan omfatte liten innflytelse og få muligheter til ny læring.

Tidligere forskning har gjentatte ganger vist at psykologiske og sosiale forhold på jobben spiller en rolle for utvikling av hjerte-karsykdom. De nye sammenslåtte meta-analysene bekrefter tidligere forskning.

Høye psykologiske krav og lav kontroll i jobben kan dermed føre til sykdom i hjertets arterier som i sin tur leder til angina pectoris, hjerteinfarkt eller plutselig hjertedød.

Studien omfatter nesten to hundre tusen personer fordelt på syv land. Norske arbeidstakere er ikke undersøkt. Resultatene fra meta-analysene er offentliggjort i tidsskriftet The Lancet.

Les hele saken her.

"
Powered by Labrador CMS