Mann på benk colourbox.com

Flere uførepensjonister

Det siste året har antall uføre økt med 6 700 personer. Veksten kom sist vinter, men fra i vår har antall uføre gått ned.

Publisert

Arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

– Økningen fra i fjor må sees i sammenheng med at svært mange av de som tidligere hadde tidsbegrenset uførestønad nå har fått innvilget en varig uførepensjon, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad i en melding.

Ved utgangen av september var det 309 800 personer som fikk uførepensjon fra NAV. Det er 700 færre enn ved utgangen av juni, men sammenlignet med september i fjor har det blitt 6 700 eller 2,2 prosent flere uføre. Andelen uføre i befolkningen har holdt seg stabil på 9,5 prosent i samme periode.

Mange fra tidsbegrenset uførestønad

Hele 47 prosent av de som ble uføre i årets tre første måneder hadde tidligere en tidsbegrenset uførestønad. I tredje kvartal var andelen sunket til 31 prosent.

I fjerde kvartal i fjor og første kvartal i år var det mange av dem som tidligere fikk tidsbegrenset uførestønad som fikk innvilget uførepensjon. Antall uføre økte som følge av dette. Etter første kvartal i år har imidlertid antall uførepensjonister gått ned.

Færre nye uføre

I andre og tredje kvartal i år var det henholdsvis 7 og 16 prosent færre som fikk innvilget uførepensjon enn på samme tid i fjor. Antall uføre gikk ned, fordi det i denne perioden var flere uførepensjonister som gikk av med alderspensjon enn det var personer som fikk innvilget uførepensjon.

– Vi er nå i starten av en periode hvor de store etterkrigskullene går av med alderspensjon. Dette vil bidra til å redusere antall uføre. Samtidig er det fortsatt mange som mottar arbeidsavklaringspenger, men som tidligere hadde en tidsbegrenset uførestønad. Dette er mennesker som over lang tid har hatt betydelige helseutfordringer, og hvor sannsynligheten for å få bli ufør er stor, sier Lystad.

Analyser NAV har gjort viser at for mange har ordningen med tidsbegrenset uførestønad fungert som en venteperiode for varig uførepensjon.

Flere unge uføre

Ved utgangen av september er 1,2 prosent av befolkningen i alderen 18 - 29 år uførepensjonister. Dette tilsvarer 9 800 personer og utgjør tre prosent av alle uføre.

Sammenlignet med september i fjor har andelen unge uføre i befolkningen økt med 0,1 prosentpoeng. Det er en overvekt av menn blant de uføre under 30 år.

– Det viktigste vi kan gjøre er å hjelpe ungdom med helseutfordringer i jobb eller utdanning. Ungdom følges tett opp av NAV, men kvaliteten på oppfølgingen kan bli bedre. Det er vi klar over og det jobber vi med. Likevel vil det alltid være noen som er så alvorlig syke at de ikke klarer å delta i arbeidslivet. Disse får innvilget uførepensjon, sier Lystad

De aller fleste som blir uføre i ung alder har en alvorlig psykisk lidelse, medfødte funksjonshemminger eller sykdommer i nervesystemet. Ifølge diagnosestatistikken for 2011 har 6 av 10 uføre i alderen 18-29 år en psykisk lidelse.

Færre eldre uføre

I løpet av det siste året har andelen uføre i alderen 60 - 64 år og 65 - 67 år gått ned med henholdsvis 1 og 0,9 prosentpoeng.

De eldste utgjør en stor andel av befolkningen i alderen 18-67 år, og nesten fire av ti i aldersgruppen 65 - 67 år mottar uførepensjon.

Isolert sett vil en aldrende befolkning føre til flere uføre, men fordi de eldste i dag i mindre grad enn tidligere blir uføre, blir ikke effekten så stor som den ellers kunne blitt.

Fakta om tidsbegrenset uførestønad

  • Innført 1. januar 2004
  • Avviklet 1. mars 2010 ved innføringen av arbeidsavklaringspenger.
  • 49 000 personer ble automatisk overført fra en tidsbegrenset uførestønad til arbeidsavklaringspenger i mars 2010. Av disse mottar fortsatt om lag 20 000 arbeidsavklaringspenger.
Powered by Labrador CMS