Yrkesaktiv-kvinne-1

3 av 10 mener de er overkvalifiserte

32 prosent av norske arbeidstakere mener de er overkvalifiserte for sin nåværende jobb. Bare 13 prosent mener de er underkvalifiserte.

Publisert

(Ill.foto: Colourbox)

- Undersøkelsen vår viser at nordmenn flest mener de har et godt grep om arbeidsoppgavene sine. Mange arbeidstakere mener til og med at deres kompetansenivå er høyere enn hva som er nødvendig. Få ser på seg selv som underkvalifiserte.

- I et samfunn der høye universitetsgrader har blitt svært vanlig, er det tydelig at det ikke er rom for at alle får arbeidsoppgaver som utfordrer dem, sier Camilla Grana, daglig leder i Randstad.

Hun påpeker riktignok at 7 av 10 norske arbeidstakere sier de jobber innenfor et felt de ser på som relevant for egen utdannelse.

Små forskjeller i SkandinaviaBlant våre skandinaviske naboer er det danskene som er mest beskjedne. Her mener kun 25 prosent at de er overkvalifiserte, det er nest lavest i Europa etter Luxembourg.

Svenskene er, i følge dem selv, de mest overkvalifiserte skandinaviske arbeidstakerne. 34 prosent mener de har høyere kompetansenivå enn det jobben krever.

Store sprik i EuropaBare 13 prosent av norske arbeidstakere, 10 prosent av danske arbeidstakere og 16 prosent av svenske arbeidstakere mener de har lavere kompetansenivå enn det jobben krever.

- I hele Europa ser vi at det er langt flere som mener de er overkvalifiserte enn underkvalifiserte, og skandinaviske arbeidstakere er på linje med resten av Europa her.

Det eneste unntaket i Europa er Italia, der nesten 46 prosent av arbeidstakerne mener de er underkvalifiserte. Mens 36 prosent mener de er overkvalifiserte, sier Grana.

Det er tyrkiske, greske, spanske arbeidstakere som i størst grad ser på seg selv som overkvalifiserte. 79 prosent av tyrkerne, 69 prosent av grekerne og 64 prosent av spanjolene mener jobben de utfører ligger under eget kompetansenivå.

- Det er tydelig at svært mange arbeidstakere i kriserammede land som Hellas og Spania nå må nøye seg med arbeidsoppgaver langt under deres kompetansenivå, sier Grana.

Mener de er overkvalifiserte

Fem på topp, Europa

1. Tyrkia, 79 prosent

2. Hellas, 69 prosent

3. Spania, 64 prosent

4. Slovakia, 55 prosent

5. Storbritannia, 46 prosent

Norge, 32 prosent, Sverige, 34 prosent ., Danmark, 25 prosent

Fem på bunn, Europa

1. Luxembourg, 23 prosent

2. Danmark, 25 prosent

3. Belgia, 28 prosent

4. Tsjekkia, 30 prosent

5. Ungarn, 31 prosent

Mener de er underkvalifiserte

Fem på topp, Europa

1. Italia, 46 prosent

2. Frankrike, 25 prosent

2. Spania, 25 prosent

4. Belgia, 19 prosent

4. Storbritannia, 19 prosent

Norge, 13 prosent , Danmark, 10 prosent , Sverige, 16 prosent

Fem på bunn, Europa

1. Ungarn, 3 prosent

2. Tsjekkia, 7 prosent

3. Slovakia, 9 prosent

3. Hellas, 9 prosent

5. Danmark, 10 prosent

(NTB/Randstad Workmonitor)

Har du leder- eller personalansvar?

Bestill et abonnement i dag!

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig fagstoff for deg som har personalansvar og for deg som leder og utvikler mennesker.

"
Gjør som 40 000 andre ledere, få med deg siste nytt om:

- Leder- og organisasjonsutvikling - Rekruttering og utvelgelse- Kompetanseheving

Bestill et abonnement her, eller last ned en PDF av siste nummer her.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken.

"
Powered by Labrador CMS