Deppa ungdom cb960346 L

Økning blant unge uføre

Ved utgangen av 2011 var 9,5 prosent av befolkningen uførepensjonister. Det er samme nivå som ved utgangen av 2010 og 2009. Men tallet på unge uføre øker. Totalt mottar 306 700 personer uførepensjon, melder NAV.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

I løpet av ett år tallet på personer som mottar uførepensjon fra NAV økt med 5 600.

– Det kan forklares med at befolkningen vokser. Når vi ser på andelen av befolkningen som er ufør har denne holdt seg på samme nivå de siste tre årene, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad i en melding.

Psykiske lidelser og tilrettelegging

Antallet unge uføre fortsetter å øke. Totalt er det 4 600 uføre i aldersgruppen 18-29 år, noe som er en økning på 300 på ett år.

Økningen her må sees i sammenheng med økningen i antallet psykiske lidelser. Om lag seks av ti uføre under 40 år har en psykisk lidelse.

– De som blir uføre i ung alder risikerer et langt liv som uførepensjonister. Derfor er det viktig at alle muligheter for å komme tilbake i arbeid prøves ut. Her har NAV en viktig rolle, men for å lykkes trenger vi arbeidsgivere som er villige til å ta i mot mennesker som ikke alltid kan yte hundre prosent. I tillegg er det viktig at den enkelte er motivert for å prøve seg i arbeidslivet, sier Lystad.

Han mener at personer med tunge psykiske lidelser også kan fungere i arbeidslivet når det tilrettelegges for det.

– Vi har flere eksempler på at det er mulig. Gjennom satsingen på arbeid og psykisk helse har vi blant annet tiltaket studie med støtte. Dette retter seg mot unge som har vanskeligheter med å fullføre utdanning og komme seg i arbeid. Regjeringens Jobbstrategi har også unge med nedsatt funksjonsevne som sin hovedmålgruppe i 2012, sier Lystad.

Færre eldre uføre

Ved utgangen av 2011 var 43 prosent av alle uføre eldre enn 60 år. Det er nå 133 000 uføre over 60 år, og det er 2 000 færre enn for ett år siden.

– Det er positivt, men det er fortsatt slik at mange blir uførepensjonister noen få år før de blir alderspensjonister. Hvis de hadde fått tilrettelagt arbeidet sitt, er det mulig at enkelte av disse kunne fortsatt i arbeid noe lenger, sier Lystad.

Flest kvinner

57 prosent av alle uførepensjonister er kvinner, med en overvekt av kvinner i alle aldersgrupper fra 35 år og oppover. For de yngre aldersgruppene er det flere mannlige mottakere av uførepensjon.

Nye uføre

Av de som ble uførepensjonister i løpet av 2011, mottok 79 prosent arbeidsavklaringspenger og 13 prosent sykepenger, før de fikk uførepensjon.

Økning i de fleste fylker

Telemark har den høyeste andelen uføre med 13,1 prosent, tett etterfulgt av Østfold med 13,0 prosent. Oslo har lavest andel uføremottakere med 5,6 prosent.

– Fylkesvise forskjeller skyldes blant annet at befolkningssammensetningen varierer. I fylker hvor befolkningen har høy alder, lav utdanning, lav inntekt, høyt sykefravær og høy arbeidsledighet er sannsynligheten større for at antallet uføre øker. På grunn av stor tilflytting har Oslo en ung befolkning. Det er en forklaring på at Oslo har en lav andel uføre sammenlignet med andre fylker, sier Lystad.

(NAV)

Powered by Labrador CMS