colourbox_penger_kalkulator
colourbox_penger_kalkulator

Ny rekord for trygdesvindel

I 2011 har til sammen 1 358 personer svindlet til seg 189 millioner kroner. Det er det høyeste svindelbeløpet NAV noensinne har avdekket.   

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

– I 2011 styrket vi arbeidet med trygdemisbruk, og dette ser vi resultat av nå. Dessuten kontrollerer vi stadig mer målrettet og effektivt, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Store beløp

Nærmere tre fjerdedeler av sakene som er avdekket gjelder dagpenger, sykepenger og stønad til enslige forsørgere. Gjennomsnittsbeløpene i saker som er meldt til politiet ligger på 250 000 og 200 000 kroner for sykepenger og enslige forsørgere. NAV har trappet opp kontroll av disse stønadene fordi det er høy risiko for svindel og beløpene kan raskt bli store.

Sykepenger øker mest

Til sammen er 108 personer meldt for svindel av sykepenger, det er 38 flere enn året før. Beløpet er nesten doblet, fra 15 millioner i 2010 til 27 millioner i 2011.

Les også: Økning blant unge uføre

Dobling av dagpenger i utlandet

70 av de 94 sakene som gjelder dagpenger er meldt fordi de har oppholdt seg i utlandet i strid med regelverket.

Det er personer som sier de bor i Norge men som NAV mener oppholder seg i utlandet.

– Det er lov å ta med seg dagpenger til utlandet inntil tre måneder etter avtale med NAV. Flere av de meldte har vært utenlands i over ett år, uten å melde fra om dette, sier Lystad.

Gjennomsnittsbeløpet i disse sakene ligger på ca 160 000 kroner og beløper seg til 15 millioner kroner

Powered by Labrador CMS